Evenimentul Zilei > Justitie > Chinezoaică prinsă pe Aeroportul Otopeni cu 2 kilograme de fildeş fără acte
Chinezoaică prinsă pe Aeroportul Otopeni cu 2 kilograme de fildeş fără acte

Chinezoaică prinsă pe Aeroportul Otopeni cu 2 kilograme de fildeş fără acte

Poliţiştii de frontieră şi vameşii Aeroportului Henri Coandă au găsit, ieri, în bagajele unei chinezoaice, două kilograme de bijuterii, 239 de piese din fildeş. Femeia intenţiona să le vândă în România.

Chinezoiaca Yaojun Z., în vârstă de 31 ani, cu rezidenţă în Romania, a ajuns în ţară, ieri, în jurul orei 16.00, pe Aeroportul International Henri Coandă. După efectuarea formalităţilor de frontieră, femeia a fost monitorizată până în sala de bagaje, unde, după recuperarea genţilor s-a îindreptat spre culoarul destinat persoanelor care nu au bunuri de declarat.

Lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră i-au controlat bagajel şi au fost descoperit, ascunse printre animale marine în forma uscată (castraveti de mare), două kilograme de bijuterii artizanale confecţionate din fildes – brăţări, coliere şi pandantive – pentru care nu existau documente justificative de provenienţă.

Conform Convenţiei Internaţionale privind Comertul Internaţional cu specii periclitate de faună şi flora salbatică ( Conventia Cites de la Washington), ratificată de România prin legea 69/1994, comerţul cu fildeş este interzis pe plan mondial în vederea protejării speciilor pe cale de dispariţie, pentru acest tip de marfa existând reglementări speciale la introducerea pe teritoriul Comunitatii.

Valoarea pe piata neagră a fildeşului este de aproximativ 10 euro pe gram, astfel încat valoarea obiectelor confiscate a fost estimata la 20.000 euro.

Ca urmare a faptului că Yaojun Z. nu avea documente de import/export sau alte documente şi certificate prevazute de lege pentru transportul acestor produse cu regim special, întreaga cantitate de fildeş a fost confiscată de autoritatea vamală.

Femeia a fost samendată cu 5.000 de lei.