Chinezii vor să investească în mine de cărbune şi în centrala de la Doiceşti

Chinezii vor să investească în mine de cărbune şi în centrala de la Doiceşti

Compania de stat China Huadian Engineering Co Ltd ar putea investi în centrala de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, şi în minele de lignit deţinute de Carbonifera Ploieşti, de unde se aprovizionează termocentrala.

"Există un studiu pe care-l vor realiza, iar dacă rezultatele vor fi favorabile, vor investi", a declarat, astăzi, Ştefan Aramă, şeful Serviciului Privatizare din Termoelectrica, compania care deține centrala.

Termoelectrica şi societatea chineză au negociat, în perioada 13 - 14 aprilie 2011, un Memorandum de înţelegere, având ca obiect stabilirea atât a structurii de cooperare, cât şi a planului concret de cooperare. Documentul a fost semnat pe 14 aprilie şi fost aprobat de către Consiliul de Administraţie al Termoelectrica.

Dacă mai apar investitori, se va intra în negocieri şi cu aceştia, au precizat reprezentanţii companiei.

Investiție de 700 milioane euro Termoelectrica intenţionează să constituie la Doiceşti o societate mixtă în care investitorul să deţină pachetul majoritar. Valoarea estimată a investiţiei se ridică la 700 milioane de euro, în condiţiile în care este vorba despre realizarea unor capacităţi noi pe cărbune de 2x250 MW.

Termenul pentru înregistrarea noii societăţi mixte şi obţinerea avizului Consiliului Concurenţei este prevăzut pentru ianuarie 2012, iar în martie 2012 se preconizează începerea lucrărilor de execuţie a noii centrale.

De asemenea, chinezii vor să se implice şi în sectorul minier. "În jurul centralei Doiceşti sunt o serie întreagă de cariere de cărbune care ţin de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Dacă firma chineză va prelua nişte mine din zonă şi le va moderniza, va exista posibilitatea asigurării cantităţii de cărbune necesare noii centrale. Există mine care produc şi altele care au fost închise, dar pot fi redeschise şi modernizate", a explicat Ştefan Aramă.

480 de angajați pentru o centrală mai mult închisă

Potrivit acestuia, dacă investiţiile nu se vor realiza până în 2015, centrala se va închide, ceea ce va avea efecte sociale puternice în zonă.

În prezent, la centrala de la Doiceşti sunt angajate 480 de persoane, în condiţiile în care, din cauza costurilor ridicate, centrala nu a funcţionat mai deloc anul trecut. Un număr de 180 de salariaţi vor fi disponibilizaţi anul acesta.

De preluarea centralei au fost interesaţi şi ruşii de la Mechel, însă negocierile cu ei, foarte aproape de finalizare, au eşuat.

Ne puteți urmări și pe Google News