Chinezii supraveghează rafinăriile  din SUA. Spionaj industrial sau identificarea țintelor?

Angajații unor corporații chineze au supravegheat temeinic instalațiile de gaze naturale din sudul SUA, susține un document secret din 2019 al Departamentului Securității Interne.

Raportul, care a fost furat de hackeri anonimi și publicat pe Internet în cadrul BlueLeaks, precizeză că agenții chinezi au încercat să se strecoare în zona unor instalații industriale, dar au fost prinși. Incidentul s-a produs în decembrie 2017, când nouă persoane care pretindeau că lucrează pentru PetroChina, o companie chinezească de stat, au fost surprinse și făcând fotografii într-o unitate de la granița statelor Texas și Louisiana.

"Timp de 15 minute, grupul a refuzat să plece chiar dacă agenții de securitate le-au adus la cunoștință că se află pe o proprietate privată și nu pot face poze", le-a spus un angajat polițiștilor. Cinci persoane s-au prezentat din nou la această unitate în august 2018, tot  pentru a face poze. Când agenții i-au întrebat ce caută, chinezii au declarat că sunt acolo pentru a „programa o întâlnire”.

„O persoană a arătat o carte de vizită a companiei miniere Tianjin Jindi Group Group din China și a întrebat dacă și alte companii chineze au vizitat instalația”, a declarat autorităților americane unul dintre agenții de securitate. „Grupul a plecat după ce s-a conformat,  până la urmă, solicitării de  a șterge fotografiilor făcute”.

Cât gaz de la Putin a ars Europa. Franța, principalul client

Spionajul rus în Europa mai ceva ca în timpul Războiului Rece

La scurt timp după aceea, deasupra rafinăriilor și sondelor a fost observată apariția unor drone (probabil pentru a înregistra imagini). O persoană din Statele Unite ”a angajat un operator de drone pentru a surprinde imagini cu instalațiile de producție de energie din Louisiana și Texas. Operatorul dronelor  a declarat forțelor de ordine că și-a oprit zborurile după ce și-a dat seama că acestea sunt neautorizate”.

Dar zborurile au continuat. Reprezentanții industriei energetice din Louisiana au povestit poliției despre patru incidente cu drone în octombrie și noiembrie 2018. O dronă a fost reperată zburând peste aceeași rafinărie de trei ori într-o singură zi.  „Evaluăm încercările de supraveghere la instalațiile GNL [gaz natural lichefiat] de către angajații corporațiilor chineze care ar putea beneficia de informațiile obținute prin  spionaj industrial”, se arată în raportul de informații.

"Cu toate acestea, nu știm de niciun raport specific și credibil care să indice o amenințare fizică asupra instalațiilor din sectoarele energetic și chimic aflate în Golful Mexic.” Interesul Chinei pentru industria gazelor naturale din SUA este de notorietate. În 2012, hackerii chinezi au atacat companiile care administrează conductele de gaze. Tot în acel an, FBI a arestat doi cetățeni chinezi care au încercat să mituiască un angajat al companiei de energie cu 100.000 de dolari pentru a obține informații secrete, notează Matthew Petti în articolul pe care îl semnează pe site-ul nationalinterest.org.

Dincolo de interesul pe care companiile din China îl manifestă pentru tehnologia americană,  nimeni nu poate nega faptul că informațiile reprezintă și un interes militar. Nu de alta, dar, în cazul unui conflict armat, sondele și rafinăriile sunt ținte clare pentru loviturile aeriene și actele de sabotaj.