CHINEZII ar putea să ne cumpere TOATE ANIMALELE de CARNE
- Simona Tapalag ă
- 4 ianuarie 2014, 14:43
În urma vizitei premierului chinez la Bucureşti, asiaticii au anunţat că vor să cumpere 500.000 de vite, 15 milioane de oi şi 10 milioane de porci. Dacă toate aceste animale ar fi exportate, pe mesele românilor ar ajunge exclusiv carne din import, în condiţiile în care fermele româneşti şi aşa nu acoperă necesarul de consum.
În noiembrie, reprezentanţii a 40 de companii din China au demarat negocieri cu firme româneşti. Pe lista produselor dorite de chinezi se numără carnea de vită. Din păcate, doar 5% din consumul intern este acoperit de producţia realizată în fermele locale, potrivit fostului secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
Membrii Asociaţiei Bălţata Românească au bătut deja palma pentru a exporta jumătate de milion de vaci de rasă, în următorii 7-10 ani. Anul acesta ar urma să plece către China 8.000 de capete, de pe urma cărora fermierii români vor câştiga circa 14 milioane euro.
Numai că transportul acestor animale pe o distanţă atât de lungă, cum este cea dintre România şi China, va fi o adevărată tortură pentru animale, potrivit unei asociaţii de protecţia animalelor. Asociaţia Vier Pfoten a cerut guvernului să blocheze exporturile de animale vii în China, arătând că nicio altă ţară europeană nu face asemenea livrări către piaţa chineză.
"O călătorie de peste 15.000 km pe durata a câteva luni înseamnă o tortură inimaginabilă şi inacceptabilă pentru animale. Transportul pe distanţe lungi presupune un disconfort teribil pentru vaci, care adesea se soldează cu accidente şi mortalitate ridicată. Vorbim despre un număr de peste 500.000 de vaci, deci despre o mega suferinţă. Guvernul României are datoria de a preveni suferinţa animalelor prin stoparea acestui memorandum total aberant. China trebuie să îşi aleagă vacile de lapte din ţările învecinate", a spus Gabriel Păun, Director de Campanii al Vier Pfoten Internaţional.
Şoric românesc, cu bani chinezeşti
Autorităţile chineze vor să susţină investitorii locali în vederea obţinerii de credite pentru dezvoltarea a două ferme de scroafe, de câte 25 de milioane de euro fiecare. Acestea pot deveni nu doar o sursă de creştere a producţiei de suine în România, ci mai ales nucleul de export către China, iar marii câştigători par să fie tot chinezii. Shuanghui International Holdings Ltd., cel mai mare producător chinez de carne de porc, a cumpărat de la americani compania Smithfield, în primăvara acestui an. Societatea este prezentă pe piaţa locală din 2004, când a preluat fostul combinat Comtim din Timişoara.
În prezent, Smithfield acoperă aproape o treime din producţia internă de carne de porc.
Singurul capitol la care exporturile nu pn problem sunt ovinele şi caprinele. Autorităţile de la Bucureşti încă negociază co omologii turic redeschiderea graniţelor Turciei pntru oile şi caprele româneşti, dar urmaşii otomanilor par să nu ţină cont de faptul că organizaţiile sanitar-veterinare internaţionale au dat undă verde exporturilor din România, deci nu mai pot invoca temeri de acest tip.
Însă, cum apetitul chinezilor pentru pastramă de oaie creşte, iar România are un efectiv de 14 milioane de oi şi capre, circa 4-5 milioane de capete ar putea fi exportate în China.
Investiţie sigură
Pe lista produselor cerute la export sunt vinul, cerealele sau mierea de albine. În acest context, producătorii de profil vor avea de câştigat. Din rândul acestora, Murfatlar şi Cotnari sunt deja prezente pe piaţa chineză, dar îşi pot consolida poziţia.
China este cea mai populată ţară de pe glob şi numărul locuitorilor va creşte foarte mult, după relaxarea legislaţiei cu privire la politica unicului copil. De aceea, fermierii români au toate șansele ca valoarea exporturilor să crească de la 1,2 milioane de dolari, în 2013.