Democrații americani, de pildă, au în acest moment toate motivele să aprecieze serviciile de propagandă rusești și chinezești,care au declanșat un război total împotriva lui Trump. Nici în Europa nimeni nu mai beștelește dezinformările Kremlinului, având în vedere că acestea îl vizează pe inamicul comun- președintele american Donald Trump.

De altfel, chinezii și rușii nu fac decât să împrumute lozincile și argumentele progresiștilor împotriva actualei administrații, evident cu scopul de a întreține tulburările izbucnite în Statele Unite  ca urmare a morții lui George Floyd. Tyler Durden de la zerohedge.com trece în revistă ultimele atacuri declanșate de Moscova și Beijing.

„Cine seamănă mai mult cu Germania nazistă?” se întreabă Hu Xijin, redactorul-șef al publicației de stat chinezești Global Times, dornic să dea replica acuzațiilor venite de la secretarul de stat american Mike Pompeo.

Potrivit propagandistului chinez, hotărârea guvernului american de a desfășura trupe ale Gărzii Naționale pentru a potoli protestele „a aruncat în aer reputația SUA și a distrus orice fundament moral al Washingtonului de a îi acuza pe alții, inclusiv în Hong Kong, în ceea ce privește drepturile omului. ”

În aceeași ordine de idei, Hu Xijin amintește într-un mesaj postat pe twitter: „China nu a mai purtat un război de 32 de ani, în timp ce SUA luptă  continuu pe 4 continente. SUA s-au retras din numeroase agenții ONU care apără păcea mondială, în timp ce China este un apărător ferm al ONU. SUA au lansat și un război comercial fără precedent. Cine seamănă mai mult cu Germania nazistă?”.

Nici rușii nu au pierdut prilejul de a Statele Unite  Ministerul rus de Externe a transmis un mesaj edificator- „culegi ceea ce semeni” către SUA și Europa, pe fondul continuării protestelor în masă.”Prin semănarea haosului [în străinătate], au primit haos acasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, la canalul de televiziune Rossiya 1.

Zakharova a subliniat că istoria îndelungată a Washingtonului în ceea ce privește tacticile „divide et impera” are acum efect pe teritoriul american într-o furtună perfectă în care criza din sănătate se împletește cu  problemele economice și rasiale.

Că Beijingul și Moscova au tot interesul să amplifice problemele din SUA și Europa nu e niciun secret. Marea problemă este că, de această dată, din partea mass-mediei libere și progresiste a Occidentului nu vine decât o replică palidă. Mulțumită că toate oalele se sparg în capul lui Trump, presa mainstream nu face eforturi prea mari să  blocheze propaganda ostilă.