Poziţia oficială a Chinei în caz de RĂZBOI. De partea cui va fi
Editura Evenimentul si Capital

Poziţia oficială a Chinei în caz de RĂZBOI. De partea cui va fi

Autor: | | 3 Comentarii | 3501 Vizualizari

Media controlată de Pekin, a dat puţină importanţă testului nuclear de duminică, monopolizând atenţia asupra eforturilor guvernului chinez de a garanta securitatea propriei populaţii prin intermediul monitorizării ambientale a radiaţiilor. Iar din comunicatul Guvernului aflăm că se vor poziţiona de partea Phenianului dacă SUA si Coreea de Sud vor ataca Coreea de Nord.

Punctul de vedere al Guvernului este acesta: "Washingtonul trebuie să accepte că nu are autoritate totală asupra lumii întregi. Washingtonul nu poate intimida pe nimeni. Phenianul chiar şi mai naiv nu poate intimida Washingtonul prin intermediul armelor nucleare. China, Statele Unite şi Rusia trebuie să se implice în cooperare cu alte ţări pentru a limita ambiţiile nucleare şi rachetele Phenianului. Viziunea Chinei în privinţa crizei peninsulei şi sugestia unei abţineri duble merită luată în serios înainte de a se verifica o înfruntare între Satele Unite şi Coreea de Nord. Şi în timp ce Casa Albă va încerca să corecteze greşelile precedentelor administraţii, calea greşită ar putea fi deja luată''.

''Dacă ar izbucni războiul, Statele Unite vor obţine foarte greu un succes strategic, instituind o criză fără precedent. Coreea de Nord doreşte să ducă SUA la masa tratativelor. Washingtoul ar vrea să pună în gardă Coreea de Nord, dar nu poate risca să înceapă un război. Pericolul real este ca un joc atât de nechibzuit să poată determina erori de calcul şi evident un război strategic.

Adică, nici Washingtonul, nici Phenianul nu doresc cu adevărat război, dar acesta ar putea izbucni oricum deoarece n-au experienţă în a controla un astfel de joc extrem. Incertitudinea în peninsula coreeană este în creştere. Pekinul, în acest moment, nu e în stare să convingă Washingtonul sau Phenianul. E nevoie să clarifice propria poziţie pe toate fronturile şi să se facă înţeleasă că dacă acţiunile lor ar putea să compromită interesele noastre, China va răspunde ferm. Dacă Coreea de Nord va trebui să lanseze preventiv rachete împotriva Statelor Unite, China va rămâne neutră la represaliile americane. Dacă SUA şi Coreea de Sud vor ataca preventiv Coreea de Nord sau vor încerca să răstoarne regimul nord corean şi să schimbe modelul politic, China va interveni în apărarea Phenianului. China se opune atât proliferării nucleare cât şi războiului în peninsula coreană. Nu va încuraja niciuna dintre părţi să declanşeze conflicte militare, dar se va opune la orice tentativă de a schimba acel status quo al zonelor de interes ale Chinei. În peninsula coreană converg interese strategice din toate părţile şi niciuna nu ar trebui să se ambiţioneze să domine absolut regiunea''.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate