China, prima notă de 10 |VIDEO

China, prima notă de 10 |VIDEO

Ceremonia de deschidere a celei de-a 29-a ediţii a Jocurilor Olimpice de vară a stârnit ieri admiraţia întregii planete. A fost odată ca niciodată o ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice prin care s-a demonstrat că perfecţiunea poate fi atinsă. Aşa ar trebui să înceapă peste ani povestea a ceea ce s-a întâmplat ieri, la Beijing. Pe 8.08.2008, începând de la ora 8, 8 minute şi 8 secunde (n.r. - seara, ora Chinei), s-a dat startul oficial al ediţiei cu numărul 29 a Jocurilor Olimpice de vară. Chinezii au promis un spectacol fabulos, care a costat 300 de milioane de dolari, şi s-au ţinut de cuvânt.

Tehnologie sofisticată şi zeci de mii de oameni pe Stadionul Naţional „Cuibul de pasăre“, pentru a demonstra lumii un adevăr care nu mai poate fi negat: China este o forţă. Putin - aplaudat, Bush - fluierat

Pe platforma de 400 de tone din mijlocul stadionului au intrat 2.008 chinezi care au început să bată în tot atâtea „pou“, vechi instrumente de percuţie din bronz, vrând parcă să adune întreaga lume să vadă măreţia Chinei. Nicio mână nu se mişca mai repede sau mai încet decât celelalte. Niciun picior nu se ridica mai sus decât celelalte. Iar la un moment dat, toboşarii le-au urat bun venit tuturor cu un citat din Confucius: „Prietenii au venit de departe şi suntem bucuroşi“.

Apoi, cerul Beijingului a fost luminat de un foc spectaculos de artificii, care a început în Piaţa Tiananmen şi a continuat prin punctele importante din capitala Chinei, până a ajuns la „Cuibul de pasăre“, care s-a transformat într-o adevărată torţă, în aplauzele celor 91.000 de spectatori prezenţi pe stadion.

Ceremonia a fost împărţită în două acte, în care s-a povestit istoria milenară a Chinei: „Brilliant Civilization“ (n.r. - civilizaţie strălucitoare) şi „Glorious Era“ (n.r. - eră glorioasă).

Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Beijing a însemnat multă culoare, multă lumină, 14.000 de dansatori şi artişti, 3.000 de şcolari, 9.000 de soldaţi şi 2.500 de voluntari, angrenaţi în realizarea spectacolului la care au asistat peste 80 de state şi guverne.

Dintre aceştia au atras atenţia Vladimir Putin, premierul Rusiei, aplaudat în picioare de tot stadionul, şi preşedintele american George W. Bush, fluierat de spectatori.

Cercurile olimpice au strălucit deasupra impunătoarei arene sportive Chinezi „împodobiţi“ cu beculeţe au reprodus „Cuibul de pasăre“ CIREAŞA DE PE TORT

Li Ning „a zburat“ pentru a aprinde flacăra olimpică

Potrivit protocolului olimpic, la defilarea delegaţiilor, prima a intrat Grecia, locul unde s-au născut Jocurile Olimpice, iar ultima a fost China.

Portdrapelul chinezilor a fost celebrul baschetbalist Yao Ming, care a avut alături un copil supravieţuitor al cutremurului care a devastat provincia Sichuan în luna mai. După ce sportivii chinezi s-au aşezat la locul lor printre celelalte delegaţii, iar preşedintele Chinei, Hu Jintao, a declarat deschise Jocurile Olimpice, într-un discurs care a ţinut 30 de secunde, spectatorii au aşteptat cu înfrigurare intrarea pe stadion a flăcării olimpice.

Aprinderea torţei, care va arde pe Stadionul Olimpic până la închiderea competiţiei, a fost cireaşa de pe tort. Fostul gimnast Li Ning (44 de ani), câştigător a şapte medalii olimpice în 1984, la Los Angeles, a fost ridicat în aer cu cabluri speciale şi a început să „alerge“ în jurul stadionului, în timp ce în spatele său se derulau imagini din timpul ştafetei flăcării olimpice.

Odată aprinsă torţa, cerul Beijingului a fost luminat din nou de focuri de artificii, încheind apoteotic o ceremonie de trei ore, pentru care pregătirile au durat trei ani.

4 miliarde de telespectatori au urmărit ceremonia de deschidere, potrivit estimărilor DEFILARE

Vali Beşe i-a condus pe români prin stadion România a fost a 118-a delegaţie care a defilat pe impunătorul stadion din Beijing. Aplaudaţi în picioare de preşedintele Traian Băsescu şi de soţia sa, tricolorii au intrat în arenă având-o ca portdrapel pe Valeria Beşe, căpitanul echipei naţionale de handbal. Din păcate, Vali a fost singura handbalistă prezentă la ceremonia de deschidere, coechipierele ei rămânând în Satul Olimpic, fiindcă astăzi tricolorele înfruntă Kazahstanul, în primul meci din Grupa A. România, cu cei 102 reprezentanţi, este a 29-a ca număr de sportivi între cele 204 ţări care vor participa la întrecerile olimpice. Într-un clasament al naţiunilor europene, delegaţia României este a 15-a.

Sportivii români, în ultimele momente de relaxare înainte de competiţie

Corespondenţă din Beijing

Ne puteți urmări și pe Google News