Evenimentul Zilei > International > China pregătește reconfigurarea peisajului geopolitic post-criză
China pregătește reconfigurarea peisajului geopolitic post-criză

China pregătește reconfigurarea peisajului geopolitic post-criză

Recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, nu și-a ascuns îngrijorările cu privire la modul apariției Covid-19 în China și la modul în care autoritățile chineze au gestionat epidemia.

Îndoielile președintelui francez se alătură celor din Regatul Unit, care, la rândul său, a avertizat China că va trebui să răspundă „la întrebări dificile despre apariția virusului și de ce nu a fost oprit mai devreme”.

În ceea ce privesc Statele Unite, secretarul de stat Mike Pompeo a vorbit despre o „investigație cuprinzătoare asupra a tot ceea ce putem afla despre modul în care acest virus s-a răspândit, a infectat lumea și a provocat o astfel de tragedie”.

În fața criticilor și întrebărilor, China a revizuit numărul victimelor epidemiei Covid-19, anunțând moartea a 1.290 de persoane în Wuhan, ceea ce duce la un bilanț de 4.632 de morți, de la debutul epidemiei, în decembrie sau chiar noiembrie.

Ceea ce, având în vedere ravagiile provocate de SARS-Cov-2 în alte părți ale lumii, pare puțin. În plus, marile orașe chineze au fost puțin afectate. „Dacă spitalele din Beijing sau Shanghai ar fi fost copleșite, asta s-ar fi aflat”, a spus Frédéric Lemaître, corespondentul cotidianului Le Monde din China.

Rămâne faptul că autoritățile chineze sunt în special acuzate că au ascuns cu bună știință gravitatea epidemiei, punând căluș lansatorilor de alertă. „Mai grav, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a fost orbă în fața acestor minciuni, lăudând chiar transparența chineză în condițiile în care anchetatorii săi au avut acces pe teren doar în februarie”, scrie cotidianul Liberation.

Oricum, și pe măsură ce epidemia s-a oprit în China dar s-a dezvoltat în alte țări, Beijing a lansat un „război de comunicare” pentru a lăuda meritele modelului chinez, în timp ce practică dezinformarea. Acest lucru a fost denunțat de senatorii francezi Olivier Cadic și Rachel Mazuir, într-o comunicare publicată săptămâna aceasta de Comisia pentru afaceri externe a Forțelor armate, scrie Opex 360.

„Pe plan internațional, asistăm la dezvoltarea unei strategii de influență deosebit de activă a Chinei, care tinde să-și ascundă erorile în gestionarea inițială a epidemiei, în cadrul unei„ narațiuni ”care extinde eficiența modelului chinez de supravegherea generală și meritele organizației sale sociale pentru reducerea epidemiei. China insistă, de asemenea, asupra generozității sale prin mobilizarea capacităților sale industriale recuperate în slujba altor state, pentru a le ajuta să depășească criza, demonstrând (…) caracterul său de „putere indispensabilă”, remarcă cei doi parlamentari.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE