Preşedintele american Donald Trump a ordonat reinstituirea sancţiunilor SUA împotriva Iranului, iar un responsabil al Departamentului de Stat a spus că Washingtonul a cerut aliaţilor săi să renunţe la importurile de petrol până în luna noiembrie. Îngrijorarea predomină printre iranieni odată cu apropierea zilei de luni, 6 august, când se aşteaptă reinstituirea unei părţi a sancţiunilor americane care ameninţă să destabilizeze şi mai mult o economie deja slăbită de corupţie şi de gestionarea defectuoasă, potrivit AFP.

'Rolul în implementarea JCPOA, în realizarea JCPOA, iar acum în susţinerea JCPOA, va fi de importanţă crucială', a declarat Mohammed Javad Zarif, referindu-se la acronimul acordului.

Iranul şi alte ţări semnatare ale acordului nuclear (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune cu privire la programul nuclear iranian /Joint Comprehensive Plan of Action/), între care China, încearcă să salveze documentul.

Donald Trump a anunţat reimpunerea pe etape a sancţiunilor americane, de la 6 august, şi din noiembrie.

Principalul semnal al crizei economice: căderea vertiginoasă a monedei naţionale, rialul, care a pierdut aproape două treimi din valoarea sa de la începutul anului, conform agerpres.ro.

Guvernul a încercat să stopeze această cădere în aprilie, stabilind o rată oficială fixă şi procedând la multiple arestări ale agenţilor de pe piaţa neagră, măsuri care au făcut să crească piaţa paralelă.