China permite pentru prima dată unor transfugi nord-coreeni să se refugieze în Coreea de Sud

China permite pentru prima dată unor transfugi nord-coreeni să se refugieze în Coreea de Sud

Beijingul va permite pentru prima dată unui grup de 19 refugiaţi nord-coreeni să treacă în Coreea de Sud, contrar politicii sale obişnuite de a-i trimite înapoi în ţara de origine, unde aceştia riscă pedepse severe, a relatat astăzi presa sud-coreeană.

"Se pare că guvernul chinez a făcut o excepţie în acest caz, permiţându-le refugiaţilor să meargă în Coreea de Sud", a relatat agenţia Yonhap, preluată de Agerpres. Conform unei surse diplomatice, acest gen de bunăvoinţă din partea Chinei survine vizitei în Coreea de Sud a vicepremierului chinez Li Keqiang, luna trecută. Ministerul sud-coreean de Externe nu a dorit să comenteze această informaţie

Acest grup a fost arestat de autorităţile chineze în oraşul Shenyang, din nord-estul Chinei, în septembrie. Seulul a solicitat în mod expres Beijingului să nu repatrieze refugiaţii.

China, singurul aliat cu greutate al Phenianului, alături de Rusia, îi trimite înapoi pe nord-coreenii care au fugit din ţara lor, în pofida pedepselor severe care îi aşteaptă la întoarcere, o politică denunţată de diverse grupări de apărare a drepturilor omului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit France Presse, sute de persoane fug în fiecare an din cauza foametei sau a represiunii din Coreea de Nord, stat comunist condus cu mână de fier de Kim Jong-il. Majoritatea trec prin China şi încearcă de cele mai multe ori să ajungă în Coreea de Sud.