China, nuca tare a schimburilor comerciale

China, nuca tare a schimburilor comerciale

Ciocnirile dintre SUA, China şi India au aruncat discuţiile de la Geneva asupra liberalizării comerţului în al şaptelea an de eşec, anunţă ediţia electronică a cotidianului britanic "The Times".

Discuţiile de ieri asupra sistemului de protecţie acceptat de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), care permite statelor membre să crească simţitor taxele de import pentru anumite produse când se înregistrează creşteri accelerate ale importurilor, au fost extrem de tensionate. În timp ce SUA insistă asupra deschiderii pieţelor Chinei şi Indiei pentru bumbacul şi orezul american, cele două ţări doresc reducerea subvenţiilor acordate fermierilor americani.

„Subvenţiile pentru bumbac extrem de ridicate oferite de SUA afectează fermieri din ţările aflate în curs de dezvoltare, incluzându-i aici pe fermierii africani şi pe cei 150 de milioane de fermieri chinezi“, a declarat un oficial de la Beijing. Nici din partea UE nu vin mesaje mai temperate. Guvernul francez a declarat că acordul propus vineri este inacceptabil pentru 11 din cele 27 de state membre ale UE. Astăzi este ultima zi când se mai poate ajunge la un acord.

Protecţionism chinez

China a reuşit în discuţiile de la Geneva să fie recunoscută ca un nou pol de putere. Delegaţia chineză condusă de Chen Deming, ministrul comerţului, luptă pe ultima sută de metri pentru dreptul de a-şi proteja produsele agricole de competiţia de pe piaţa internaţională şi de a menţine aceleaşi tarife vamale. Delegaţii chinezi explică poziţia dură adoptată prin dorinţa de a proteja cele câteva sute de milioane de fermieri care câştigă aproximativ 2 dolari pe zi. Tarifele de import în China ar putea rămâne la nivelul actual până în 2025 sau chiar 2027, anunţă „New York Times“.

Ne puteți urmări și pe Google News