Comentariul influentului Global Times, ziar chinez în limba engleză, apărute într-un articol de vineri, în legătură cu amenințările Phenianului de a ataca insula americană Guam cu rachete, vin după ce președintele Donald Trump și-a înăsprit retorica la adresa regimului comunist nord-coreean. Liderul de la Casa Albă, acuzat de unele cercuri stângiste că a fost prea dur, vorbind despre „foc și furie”, a plusat: „Credeți că am fost prea dur? Dimpotrivă, nu am fost suficient de dur!”

China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord și-a reiterat îndemnurile la calm în această perioadă. Regimul de la Beijing și-a exprimat frustrarea deopotrivă față de repetatele teste nucleare și cu rachete ale Phenianului, dar și față de manevrele militare comune americano-sud-coreene, văzute ca o escaladare a tensiunilor.

„China trebuie să exprime cu claritate faptul că dacă Coreea de Nord lansează rachete care amenință primele teritoriul american, iar Statele Unite răspund, China trebuie să rămână neutră”, scrie vineri într-un editorial Global Times, apropiat politicii guvernamentale, fără a se indetifica însă cu totul acesteia.

„Dacă Statele Unite și Coreea de Sud lansează lovituri și încearcă să răstoarne regimul nord-coreean și să schimbe actualul echilibru politic din Peninsula Coreea, China îi va împiedica să facă asta”, se mai arată în editorialul ziarului de la Beijing, citat de Reuters.

Agenția de stat de la Phenian, KCNA a anunțat joi că armata nord-coreeană va încheia până la jumătatea lui august planurile de a lansa patru rachete cu rază medie de acțiune peste Japonia asupra insulei americane Guam.

Trump a replicat afirmând că liderul nord-coreean Kim Jong-un nu va scăpa după aceste „îngrozitoare” afirmații ofensatoare la adresa Statelor Unite.

„Să-l vedem ce face în Guam. Dacă face ceva în Guam, în Coreea de Nord se va petrece ceva ce nimeni nu a mai văzut vreodată”, a avertizat Trump.

„Nu este o amenințare. Este o declarație”, a completat el.

 

Te-ar putea interesa și: