Evenimentul Zilei > International > China, lovită dur de SUA! Propaganda Beijingului, la pământ
China, lovită dur de SUA! Propaganda Beijingului, la pământ

China, lovită dur de SUA! Propaganda Beijingului, la pământ

Propaganda regimului comunist de la Beijing mai capătă o lovitură teribilă în SUA, după ce presa controlată de regimul chinez a fost pusă sub lupă.

Departamentul american de Stat ar putea anunţa în curând, chiar joi, introducerea de noi cerinţe care să oblige Institutele Confucius, centre culturale finanţate de guvernul chinez în cadrul universităţilor americane, să se înregistreze ca misiuni externe, ceea ce ar semnala o deteriorare suplimentară a relaţiilor cu Beijingul, informează Reuters, preluată de Agerpres, citând un articol apărut în Bloomberg News.

O astfel de decizie ar însemna că Institutele Confucius sunt „în mod substanţial deţinute sau în mod efectiv controlate” de un guvern străin şi ar urma să fie supuse unor reglementări administrative similare celor pentru ambasade şi consulate, conform sursei menţionate, care citează persoane familiare cu problematica.


Război cu China. Pentagonul oferă frecvenţe radio militare pentru reţelele 5G comerciale

Se pregătește Xi Jinping de „Represalii Preventive”? China prezintă planul după care va fi atacată de SUA


Departamentul de Stat şi alte agenţii guvernamentale americane nu au răspuns imediat solicitării de comentarii.

Anul trecut, Departamentul de Stat şi cel pentru Educaţie au promis monitorizarea mai strictă a institutelor, criticate în mai multe medii, inclusiv în Congres, ca fiind arme de propagandă de facto ale guvernului comunist din China.

În luna iunie, Departamentul de Stat a anunţat că va începe să trateze patru instituţii mass-media chineze ca ambasade străine, numindu-le portavoci ale Beijingului.

Relaţiile SUA-China sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, preşedintele Donald Trump adoptând o linie dură faţă de Beijing în contextul scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie, când speră să obţină un al doilea mandat.


Scandal mondial! Apar vinovații? BND: „Șeful OMS a ascuns informații, la cererea Chinei”

SUA, lovitură în plin pentru China. Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 40 de ani!


Potrivit ONG-ului National Association of Scholars (NAS), în luna iunie existau în Statele Unite 75 de Institute Confucius, dintre care 66 în cadrul colegiilor şi a universităţilor.

NAS consideră că acestea compromit libertatea academică, sfidează normele occidentale de transparenţă, iar prezenţa lor în campusuri este nepotrivită. China respinge aceste critici, apreciind că sunt nefondate şi politizate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.