China loveşte în scutul american

China loveşte în scutul american

Beijingul a criticat sistemul global antirachetă al SUA, alăturându-se poziţiei Rusiei.

Regimul comunist de la Beijing a criticat, ieri, planurile Statelor Unite (SUA) de a instala un sistem global de apărare antirachetă, avertizând că o astfel de iniţiativă poate submina securitatea mondială.

China se alătură astfel Rusiei, cel mai vocal opozant al scutului american, ale cărui elemente vor fi instalate şi pe teritoriul românesc. Moscova consideră sistemul drept o ameninţare directă la adresa securităţii sale, deoarece scutul poate neutraliza capacitatea de disuasiune nucleară a Rusiei.

Criticile Beijingului au fost formulate în cadrul summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), un grup regional de securitate din care fac parte Rusia, China şi patru foste republici sovietice din Asia Centrală – Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reuniţi ieri în capitala kazahă, Astana, liderii celor şase ţări au semnat o declaraţie în care avertizează în privinţa consolidării unilaterale a capacităţilor de apărăre antirachetă.

"Consolidarea unilaterală şi nelimitată a capacităţilor de apărare antirachetă de către un singur stat sau de un grup restrâns de state ar putea afecta stabilitatea strategică şi securitatea internaţională", au avertizat cei şase membri ai OCS în declaraţia respectivă, citată de Reuters.

Unite contra Occidentului

Criticile nu vizează doar scutul pe care SUA vor să îl instaleze în Europa, a subliniat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. "Acesta este parte a unui sistem global, un sistem mondial de apărare antirachetă pus la cale de SUA şi care va acoperi estul şi sudul Asiei", a explicat oficialul rus.

Rusia şi-a înteţit recent criticile la adresa scutului american antirachetă pe care SUA urmează să îl instaleze în Europa de Est, avertizând că refuzul Washingtonului de a reloca sistemul riscă să genereze o nouă cursă a înarmării de genul celei din perioada Războiului Rece.

Moscova şi Beijingul şi-au îmbunătăţit constant relaţiile şi, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, au făcut front comun împotriva majorităţii rezoluţiilor susţinute de state occidentale.

Mai mult, înarmarea masivă la care a recurs China în ultimii ani şi investiţiile în tehnologie militară modernă - gen avioane invizibile, portavioane, submarine cu propulsie nucleară - îngrijorează SUA, care îşi văd astfel ameninţată influenţa în Pacificul de Vest. Washingtonul cere Chinei transparenţă în procesul de înzestrare militară.