China, înfuriată de întâlnirea Sarkozy-Dalai Lama

China, înfuriată de întâlnirea Sarkozy-Dalai Lama

China a criticat ieri întâlnirea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama, sugerând, într-o notă înaintată ambasadorului Franţei la Beijing, că relaţiile cu Parisul şi cu UE ar putea avea de suferit, potrivit Reuters.

Cei doi s-au întâlnit sâmbătă la Gdansk, la cinci zile după ce China a anulat un summit cu UE, în semn de protest faţă de contactele lui Sarkozy cu Dalai Lama, catalogat de Beijing drept „separatist“.

În vreme ce ziarele au publicat fotografii cu Sarkozy înfăşurat în tradiţionala eşarfă tibetană, preşedintele francez a încercat să liniştească apele tulburi. „Dalai Lama a confirmat ceea ce ştiam deja, că nu va cere independenţă pentru Tibet“, a subliniat Sarkozy, îndemnând, printre rânduri, Beijingul să nu tensioneze inutil situaţia. Relaţie dificilă Spaţiul de manevră al lui Sarkozy este redus, în condiţiile în care UE are nevoie de cooperarea cu China pentru minimalizarea efectelor crizei economice.

Situaţia a fost complicată de avertismentele Bejingului privind anularea unora dintre contractele în valoare de 25 de miliarde de euro, semnate de Sarkozy anul trecut pentru vânzarea de Airbusuri şi de centrale nucleare. Chiar şi aşa, preşedintele francez a fost criticat de comentatori pentru inconsistenţa cu care a abordat relaţiile cu Beijingul.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a susţinut embargoul impus Chinei pentru importul de arme, Sarkozy a sfârşit prin a-şi schimba poziţia. A criticat intervenţia Chinei pentru stoparea revoltei din Tibet, dar a asistat la deschiderea Olimpiadei de la Beijing. În cele din urmă, a acceptat să se întâlnească cu Dalai Lama, dar nu la Paris, ci în oraşul polonez Gdansk, pentru a minimaliza importanţa întâlnirii.