China, gata de atac

Peste 400 de convoaie militare chineze se îndreaptă spre Tibet, iar mai multe trupe de infanterie au fost dislocate în provinciile din jur, a anunţat, în urmă cu puţin timp, agenţia de presă chineză Xinghua. Ciocnirile din Lhasa s-au soldat cu 13 morţi vineri, potrivit bilanţului oficial. Tibetanii în exil vorbesc însă de peste 100 de morţi, nu numai în Tibet, ci şi în alte regiuni, unde manifestaţiile s-au extins.

Decizia trimiterii armatei vine odată cu răspândirea protestelor tibetanilor, în provinciile din jur.

Convoaie militare se îndreptau astăzi către Tibet, iar din ce în ce mai mulţi soldaţi sunt prezenţi în regiunile din vest, unde trăiesc minorităţi tibetane. În vestul Chinei, un reporter BBC a văzut peste 400 de vehicule militare care se îndreptau, în convoaie, către Tibet. Unii soldaţi aveau arme automate, cu baionete, alţii scuturi şi alte echipamente folosite pentru a înăbuşi revoltele.

În acelaşi timp, presiunile internaţionale s-au intensificat. Premierul britanic Gordon Brown s-a declarat dispus să îl întălnească pe Dalai Lama în cursul următoarei vizite a acestuia la Londra, un anunţ descris drept "profund îngrijorător" de Beijing. Brown a adăugat că a discutat telefonic, în cursul dimineţii, cu omologul său chinez Wen Jiabao.

Autorităţile de la Beijing îl acuză pe Dalai Lama că a orchestrat protestele de vineri, din capitala tibetană, pentru a sabota Jocurile Olimpice de la Beijing, din luna august.

Ciocnirile din Lhasa s-au soldat cu 13 morţi vineri, potrivit bilanţului oficial. Tibetanii în exil vorbesc însă de peste 100 de morţi, nu numai în Tibet, ci şi în alte regiuni, unde manifestaţiile s-au extins.

Manifestaţiile au început în 10 martie, cu ocazia împlinirii a 49 de ani de la revolta antichineză din Lhassa, din 1959.

Vom reveni cu amănunte.

(11:20)