Un avion militar provenit din China a pătruns în zona de apărare aeriană a Coreei de Sud, survolând zona mai mult de patru ore, fiind foarte aproape de teritoriul statului, conform Mediafax.

 

 

Având în vedere acest avânt al aeronavei chineze, forțele militare din Sud au răspuns prin a trimite zece avioane de luptă F-15 și KF-16 care să monitorizeze și escorteze aparatul de zbor străin. Avionul vizat se afla în apropierea insulei Ulleung, iar, în utma avertizărilor primite, acesta a părăsit zona de apărare aeriană a Coreei de Sud.

 

„Armata noastră a avertizat avionul chinez, prin intermediul canalelor de comunicare ale armatei şi printr-un mesaj transmis pilotului, să înceteze actul de amplificare a tensiunilor care pot declanşa un conflict accidental între Coreea de Sud şi China”, afirmă reprezentanții Statului Major General al Coreei de Sud printr-un comunicat.

 

Avionul provenit din China ar fi efectuat operațiuni de recunoaștere asupra unor zone aparținând administrației de la Seul, conform unei surse din interiorul Ministerului Apărării din Coreea de Sud. Ca răspuns, autoritățile de la Beijing au explicat că acesta este doar un „exercițiu de rutină”.

 

Incidentul este fără precedent, iar autoritățile din Sud promit o contestare vehementă a oficialilor din China, folosindu-se de mai multe canale de comunicare, inclusiv acelea alea armatei, dar și de Ministerul de Externe pentru a condamna acest exercițiu.

 

Zona de apărare aeriană reprezintă spațiul deasupra teritoriului, delimitat de autoritățile unui stat pentru identificarea și localizare unui avion necunoscut care se apropie de respectiva țară.