China. A mai dispărut un ministru, cel al Apărării!

China. A mai dispărut un ministru, cel al Apărării!

După dispariția ciudată a ministrului de externe din China, de la sfârșitul lunii iulie, este rândul ministrului apărării să lipsească de trei săptămâni, potrivit oficialilor americani citati de hebdomadarul francez l’Express.

Vineri, 15 septembrie, ambasadorul american în Japonia, Rahm Emanuel, a declarat pe rețelele de socializare că ministrul Li Shangfu „nu a fost văzut sau auzit de trei săptămâni”.

Informație care pare să fie confirmată de un articol publicat în aceeași zi de cotidianul britanic Financial Times . Oficialii americani cred că ministrul chinez al apărării a fost revocat din funcție  și este anchetat de autoritățile din Beijing . 

Cine este Li Shangfu

O dispariție bruscă și misterioasă, la mai puțin de două luni după cea a ministrului chinez de externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inginer aerospațial de pregătire, ministrul Apărării, în vârstă de 65 de ani, a ocupat până acum un loc important în cadrul regimului chinez . Pe lângă numirea sa ca șef al ministerului în martie 2023, Li Shangfu este membru din octombrie 2022 al celui mai înalt organism militar al Chinei, Comisia Militară Centrală. Omul de stat și-a asumat încă funcțiile în ochii publicului în această vară, în timpul a două călătorii de la jumătatea lunii august în Rusia și Belarus.

Ministrul Apărării din China, absent

Dar de atunci, nimic. Pe 8 septembrie, pe contul său X (fost Twitter), Rahm Emanuel a remarcat că Li Shangfu „nu a fost văzut în public de două săptămâni”. O săptămână mai târziu, a revenit la această absență și a menționat trei elemente care pun la îndoială viitorul ministrului.

În primul rând, el confirmă că ministrul Apărării „nu s-a prezentat în timpul călătoriei sale în Vietnam” la începutul lunii septembrie, făcând ecou declarațiilor oficialilor vietnamezi care au indicat agenției britanice Reuters o amânare a întâlnirii din cauza „sănătății” lui Li Shangfu. Mai presus de toate, ambasadorul american indică faptul că ministrul este din nou „absent de la întâlnirea sa planificată cu șeful marinei din Singapore pentru că a fost plasat în arest la domiciliu”.

O observație împărtășită de trei oficiali americani și alte două persoane legate de serviciile de informații, citate de Financial Times : toți au conchis că, după absența sa, ministrul a fost probabil „înlăturat din funcția de ministru al Apărării”.

Urma unei evacuări pentru corupție

În ultimul său mesaj, ambasadorul american acuză regimul chinez că l-a înlăturat pe ministru, informatie care pare să fie confirmata de Statele Unite, potrivit cotidianului britanic. 

Dacă Casa Albă nu a discutat public această problemă, oficialii americani care depun mărturie la Financial Times au estimat că Li Shangfu este în prezent subiectul unei anchete pentru corupție

Ar putea fi legată de poziția anterioară a înaltului oficial chinez: din septembrie 2017 până în octombrie 2022, Li Shangfu a condus unitatea Armatei Populare de Eliberare responsabilă de rachetele cu rază lungă de acțiune, în special nucleare.

Corupție în armata chineză

Un departament renumit pentru că ar fi responsabil de „cea mai gravă corupție” a armatei chineze, potrivit fostului expert CIA Dennis Wilder, citat de Financial Times. 

Beijingul însă a strâns șurubul recent, anunțând o schimbare inexplicabilă de direcție în iulie anul trecut, în timp ce Ministerul Apărării a cerut public sfaturi pentru a lupta împotriva unui fenomen de corupție care datează din octombrie 2017. O dată concomitentă cu sosirea lui Li Shangfu la această direcție.

Un al doilea ministru a dispărut în mai puțin de două luni, în China

Dacă legătura dintre această afacere și posibila anchetă de corupție împotriva lui Li Shangfu rămâne de confirmat, dispariția acestuia din urmă se înscrie într-o tendință recentă de „remaniere” prin forța a guvernului chinez. 

Această dispariție misterioasă este a doua a unui oficial chinez de rang înalt în mai puțin de două luni. În iulie, Beijingul a oficializat înlocuirea ministrului de externe Qin Gang, care a dispărut și el timp de o lună fără un motiv oficial.

China, obișnuită cu aceste răpiri deghizate

Dacă China este obișnuită cu aceste răpiri deghizate împotriva celor care își pun la îndoială autoritatea, inclusiv figuri importante din societatea civilă precum actrița Fan Bingbing sau miliardarul Jack Ma , aceste cazuri recente sunt totuși fără precedent. 

Potrivit analiștilor citați într-o altă analiză a Financial Times , „doi miniștri nu au dispărut în acest fel în ultimele decenii, mai ales atât de repede”.

Dincolo de îndoielile cu privire la o operațiune anticorupție, va trebui să așteptăm informații oficiale de la Beijing înainte de a putea estima exact motivele acestei retrageri bruște. Întrebat vineri de AFP despre o posibilă anchetă care îl vizează pe Li Shangfu, Ministerul Afacerilor Externe chinez a spus că „nu este conștient de situația pe care ați menționat-o”.