China, cu ochii pe Deveselu. Cum spionează, cu voia noastră, sistemele lor de supraveghere

China, cu ochii pe Deveselu. Cum spionează, cu voia noastră, sistemele lor de supraveghere Sistem de supraveghere. Sursa: Arhiva EVZ

China are sistemele de supraveghere peste tot. În România avem o vulnerabilitate gravă, în contextul în care SUA și Marea Britanie le-au interzis, dar noi le folosim în locuri strategice, inclusiv la Deveselu.

China are sisteme de supraveghere care sunt suspectate de spionaj de către SUA și Regatul Unit. La noi sunt utilizate de către Armata Română în locuri strategice, iar ministerul Apărării asigură că ele ar fi sigure. Aceste tehnologii sunt folosite de sute de instituții din România. Acestea sunt: SRI, poliție, jandarmerie, vămi, prefecturi sau în Palatul Parlamentului, la Senat.

Dispozitivele din China sunt folosite pentru supravegherea video a uneia dintre cele mai importante unități militare din țară.  Şi anume, scutul antirachetă NATO de la Deveselu.

China cu ochii pe noi. Cum spionează

Numeroase instituții din România, cum ar fi serviciul secret SRI, poliția, jandarmeria, vămile, prefecturile, ba chiar și Senatul, în incinta palatului parlamentului, folosesc echipamente produse în China de Hikvision - o companie controlată direct de regimul comunist de la Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News

China cu ochii pe Deveselu.. Sursa foto: Facebook.

De asemenea, este inclusă şi Dahua, un alt producător chinez de echipamente de spionaj, conform unei investigații realizate de Radio Europa Liberă. Cele două companii vând de mai mulți ani aparate de supraveghere video în România.

În ciuda faptului că în SUA sunt interzise, iar în Regatul Unit și Australia sunt restricționate și monitorizate, din motive de securitate, statul român nu a adoptat nici un fel de restricții pentru camerele produse în China.

România folosește camerele chinezilor în toate instituțiile

Hikvision le-a răspuns jurnaliștilor că produsele ei nu au arătat niciodată că ar implica riscuri de securitate. Ministerul Apărării își justifică achiziția de la companii chinezești prin faptul că e legal, invocând absența restricțiilor pe piața românească.

Spre deosebire de SUA și Regatul Unit, în România nu e interzisă utilizarea unor astfel de camere, nici măcar în instituțiile guvernamentale. Ministerul Apărării insistă că produsele chinezești din unitățile militare nu sunt conectate la internet, ci la rețele interne securizate, ceea ce garantează confidențialitatea datelor.

Armata garantează astfel că datele nu pot fi accesate din exterior și, din acest motiv, nu consideră că e o problemă să folosească tehnologia chinezească pentru a-și supraveghea unitățile.

De ce e important că nu sunt conectate la internet? Pentru că serverele Hikvision și Dahua se află în China, Rusia sau India. În plus, orice transmisiune de date prin intermediul internetului poate fi – în anumite condiții – interceptată de actori rău-intenționați, scrie europalibera.org.