“În vederea aprofundării cooperării între ţările şi regiunile noastre, guvernul chinez a decis deschiderea unei linii de credite specială în valoare de 10 miliarde de dolari, destinată sprijinirii proiectelor de cooperare din domeniile infrastructurilor, noilor tehnologii şi economiei verzi", a declarat liderul chinez la un forum economic regional, citat de Agerpres.

Cele două părţi ar trebui să îşi extindă nivelul de cooperare, să perfecteze mecanismul de cooperare şi să asigure un fundament solid pentru cooperare, a subliniat Wen, care a anunţat totodată crearea unui fond sino-central-european pentru promovarea investiţiilor.

“China va crea de asemenea un fond sino-central-european pentru cooperarea în domeniul investiţiilor. Obiectivul nostru este de a colecta într-o primă etapă 500 de milioane de dolari", a precizat şeful executivului chinez. “China îşi va invita companiile să creeze zone tehnologice şi economice în ţările dumneavoastră în următorii cinci ani", a mai spus el.

Pe de altă parte, vorbind despre situaţia economică internaţională, Wen a remarcat că ea s-a îmbunătăţit de la începutul acestui an, dar că baza pentru relansarea economică rămâne fragilă şi nesigură.

Este în interesul fundamental al Chinei şi Europei Centrale şi de Est să trecem împreună peste provocări, a subliniat el. Forumul de la Varşovia reuneşte şaisprezece premieri din Europa Centrală şi de Est, 450 de companii din regiune şi 300 sosite din China împreună cu Wen Jiabao.