China Construction Bank (CCB) discută achiziţionarea unei bănci în Brazilia şi se află în negocieri preliminare cu două sau trei instituţii financiare braziliene, a declarat luni o sursă anonimă, transmite Dow Jones Newswires, preluată de Agerpres.

Aceasta este cea mai recentă încercare a companiilor chineze de a-şi extinde prezenţa pe piaţa din America Latină. CCB ar putea plăti aproximativ 200 milioane de dolari pentru a achiziţiona cea mai mică din cele trei bănci braziliene, în timp ce fiecare din celelalte două bănci sunt estimate la 600 milioane de euro, potrivit surselor respective.

Companiile petroliere chineze s-au extins semnificativ în America Latină în ultimii trei ani, ca parte a eforturilor de a asigura furnizarea de energie şi de a diversifica investiţiile peste hotare, iar băncile chineze şi-au unit eforturile cu firmele petroliere investind în regiune.

În august, cea mai mare bancă din China după active, ICBC, a anunţat achiziţionarea unei participaţii de 80% din divizia din Argentina a băncii britanice Standard Bank Group, o tranzacţie evaluată la 600 milioane de dolari.

CCB, a doua mare bancă din China după active, are o reţea de aproximativ 13.629 sucursale, inclusiv în Singapore, Frankfurt, Johannesburg, Tokyo, Seoul, New York şi Sydney.

Intenţia CCB de a se extinde în Brazilia vine şi ca urmare a înrăutăţirii crizei datoriilor în zona euro, care a dus la declinul preţului acţiunilor băncilor din întreaga lume, susţin sursele.

În noiembrie, grupul petrolier chinez Sinopec a anunţat că va plăti 3,54 miliarde de dolari pentru o participaţie de 30% în divizia din Brazilia a gigantului portughez Galp Energia, care operează patru zăcăminte offshore în largul coastelor Braziliei.

Investiţiile Chinei în America Latină au ajuns la 10,5 miliarde de dolari în 2010, în creştere faţă de 7,3 miliarde de dolari în 2009. Anul trecut, Sinopec a achiziţionat activele companiei americane Occidental Petroleum din Argentina, pentru 2,45 miliarde de dolari, o tranzacţie menită să diversifice activele companiei chineze pe segmentul de upstream, pentru a contracara creşterea preţului ţiţeiului din import folosit de Sinopec, cea mai mare societate de rafinare din China.

În octombrie 2010, grupul petrolier spaniol Repsol a anunţat vânzarea unui pachet de 40% din acţiunile diviziei sale braziliene, Repsol Brazil, către Sinopec, pentru 7,1 miliarde de dolari.

În ultimii ani, China, a cărei creştere economică susţinută are nevoie de materii prime enorme, a investit masiv în active din domeniul mineritului şi petrolului din America Latină, America de Sud şi Africa. Ţări precum Brazilia (important producător de petrol), Peru (care dispune de importante rezerve de minereu) şi Argentina (producătoare de petrol şi soia) au devenit ţinta investiţiilor străine ale Chinei.