China, confirmată ca a doua economie a lumii

China, confirmată ca a doua economie a lumii Sursa foto: Arhiva Evz

Cu o creştere a PIB-ului de peste zece procente în 2010, statul comunist a depăşit Japonia şi se clasează în urma SUA în ierarhia economică.

China a devenit cea de-a doua putere economică a lumii, după Statele Unite, cu o creştere de 10,3 procente a PIB-ului în 2010, potrivit cifrelor publicate ieri de Biroul Naţional de Statistică de la Beijing.

PIB-ul Chinei a avansat cu 9,8% în ultimele trei luni ale anului trecut, peste estimările analiştilor, în timp ce producţia internă a sporit cu aproape 16%, pe fondul creşterii cererii de produse chinezeşti. Economic, China rămâne, pentru moment, cu mult în urma Statelor Unite, potrivit datelor Băncii Mondiale care estimează, pentru anul în curs, un PIB de 5,36 şi, respectiv, 14,79 trilioane de dolari pentru cele două ţări.

Noua ierarhizare economică mondială, în care statul comunist detronează Japonia de pe poziţia secundă, nu a venit ca o surpriză, ci mai degrabă ca o confirmare a ponderii însemnate pe care Beijingul o are acum în schimburile comerciale globale. Întâmplător sau nu, această confirmare a coincis cu vizita la Washington a preşedintelui chinez Hu Jintao, pe agenda căruia un loc prioritar îl ocupă chestiunile economice bilaterale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acorduri peste acorduri

În timpul discuţiilor cu delegaţia chineză, americanii au insistat asupra creşterii exporturilor către China, ceea ce ar genera noi locuri de muncă în Statele Unite.

În prezent, volumul exporturilor americane către China se cifrează la peste 81 de miliarde de dolari, în timp ce SUA importă bunuri chinezeşti în valoare de 344 de miliarde de dolari. Americanii explică această diferenţă semnificativă prin menţinerea artificială a monedei chineze, yuanul, la un nivel scăzut.

Cu puţin timp înaintea întâlnirii cu Hu Jintao la Casa Albă, Barack Obama a anunţat semnarea a o serie de acorduri comerciale bilaterale în valoare de 45 de miliarde de dolari, contracte ce vor susţine circa 235.000 de locuri de muncă în Statele Unite.

Printre acestea se numără contractul de achiziţie a 200 de aeronave Boeing, în valoare de 19 miliarde de dolari, precum şi un altul, estimat la două miliarde de dolari, între grupul General Electric şi diferite companii chineze care activează în domeniile energiei regenerabile, aviaţiei şi transporturilor. Analiştii avertizează că, în pofida acestor contracte importante, China este departe de a renunţa la accesul selectiv pe care îl acordă companiilor americane pe piaţa sa.

425 de miliarde de dolari este valoarea schimburilor comerciale între SUA şi China în 2010

TEST

Hu Jintao, faţă în faţă cu criticii americani

După primirea fastuoasă de care a avut parte la Casa Albă miercuri, liderul de la Beijing s-a întâlnit ieri, pe Dealul Capitoliului, cu un grup de membri ai Congresului care au criticat vehement China, printre altele, pentru practicile sale financiare, şi anume menţinerea yuanului la un nivel scăzut.

Doi dintre aceştia, republicanul John Boehner, preşedintele Camerei reprezentanţilor, şi Harry Reid, liderul grupului democrat din Senat, au refuzat să participe miercuri seară la dineul oficial de la Casa Albă. Reid l-a numit chiar "dictator" pe liderul chinez într-un interviu, dar şi-a retras ulterior cuvintele.