Țara în care circulă cel mai rapid tren din lume. Ce viteză impresionantă poate atinge

Țara în care circulă cel mai rapid tren din lume. Ce viteză impresionantă poate atinge Sursă foto: Dreamstime

China are cel mai rapid tren din lume. Proiectul trenului a fost realizat de o companie aerospațială de stat.

China a stabilit recent un nou record, atingând viteze de peste 623 de kilometri pe oră cu un tren pe o pistă de testare. Proiectul este coordonat de Corporația Chineză de Știință și Industrie Aerospatială (CASIC), o companie aerospațială de stat care se ocupă de producția de rachete, sateliți și nave spațiale.

China are cel mai rapid tren din lume

În anul 2023, trenul a atins o viteză record de 623 de kilometri pe oră în cadrul unui test sub condiții non-vid. Conform informațiilor de la South China Morning Post, Corporația Chineză de Știință și Industrie Aerospatială (CASIC) susține că aceste teste au depășit recordul anterior, însă viteza exactă rămâne confidentială pentru moment. Testul a avut loc într-un tub cu vid redus, confirmând eficiența tehnologiei maglev.

Sistemul avansat de trenuri a înregistrat această viteză record pe o linie de testare la scară completă de 2 kilometri, situată în orașul Datong din provincia Shanxi, nordul Chinei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest vehicul utilizează tehnologia maglev, care se bazează pe magnetism pentru a propulsa trenul și pentru a-l face să leviteze deasupra șinelor, reducând astfel frecarea. Pentru a atinge viteze și mai mari, trenul se deplasează printr-un tub special conceput cu vid redus, diminuând rezistența aerului.

tren china

Sursă foto: Dreamstime

Tehnologia, secretul chinezilor

În octombrie 2022, CASIC a raportat că un test al trenului a atins viteze de 130 de kilometri pe oră, însă ultima încercare depășește considerabil această viteză. Compania și-a exprimat anterior interesul în dezvoltarea transportului feroviar la o viteză maximă de 1.000 de kilometri pe oră și își propune să creeze tehnologii capabile să atingă viteze de până la 4.000 de kilometri pe oră.

Trenuri care circulă în aer

Înainte de recordul stabilit de CASIC, cea mai mare viteză atinsă într-un sistem Hyperloop a fost de 463 de kilometri pe oră, realizată de o echipă de ingineri de la Universitatea Tehnică din Munich în iulie 2019.

Până în 2018, în întreaga lume existau doar șase sisteme de trenuri maglev în funcțiune: trei în China, două în Coreea de Sud și unul în Japonia.

Toate aceste trenuri circulă în aer, spre deosebire de cele care utilizează tunele cu presiune redusă cunoscute sub numele de hyperloops. Deși trenurile maglev pot atinge viteze impresionant de mari, acestea sunt extrem de costisitoare și necesită cantități uriașe de energie, având nevoie, de asemenea, de infrastructură dedicată, care este dificil de integrat în sistemele de transport existente.