China către Europa: Stați liniștiți! Nu vă cumpărăm!

China către Europa: Stați liniștiți! Nu vă cumpărăm!

Deși are rezerve valutare de 3,2 trilioane dolari, Beijingul nu vrea să cumpere Europa. Deocamdată.

China nu vrea ''să cumpere Europa'', a dat asigurări Cotidianul Poporului, înaintea unui summit China-UE care va avea loc în această săptămână la Beijing, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Publicaţia oficială a Partidului Comunist a reiterat astfel o poziţie susţinută de mai multe ori în ultimele luni de către Beijing.

''China nu numai că nu doreşte sau că n-are capacitate de a cumpăra sau de a controla Europa, cum spun unele ţări, ci, mai mult, ea este în favoarea euro şi a Uniunii Europene de la A la Z'', a indicat ziarul. China: nu avem bani suficienți

Ne puteți urmări și pe Google News

China n-are nici intenţia, nici capacitatea ''de a cumpăra Europa'', a declarat la începutul lunii februarie premierul chinez Wen Jibao în cadrul unui forum economic la Canton, la care a participat împreună cu cancelarul german Angela Merkel.

Subliniind voinţa ţării sale de a ajuta Europa să depăşească criza datoriei, el afirma: ''Unii cred că aceasta înseamnă că Beijingul ar vrea să cumpere Europa'', dar ''China n-are această intenţie şi nici capacitatea''.

China ar deţine peste 550 miliarde de euro din datoria suverană europeană, potrivit informaţiilor unor experţi neconfirmate oficial. Societăţile chineze şi-au înmulţit recent achiziţiile de întreprinderi din Europa, în sectoare foarte diferite, precum apa sau energia.

China, ale cărei rezerve de schimb sunt în total de ordinul a 3.200 miliarde de dolari, a spus că vrea să participe la Fondul european de salvare pentru a ajuta statele din UE aflate în dificultate, dar nu şi-a luat nici un angajament în cifre.

Preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso efectuează o vizită oficială în această săptămână în China