Evenimentul Zilei > International > China avertizează dur o țară vecină. Agresivitatea Beijingului a atins apogeul
China avertizează dur o țară vecină. Agresivitatea Beijingului a atins apogeul

China avertizează dur o țară vecină. Agresivitatea Beijingului a atins apogeul

Ministerul Apărării din China a cerut Japoniei să înceteze imediat manevrele provocatoare din Marea Chinei de Est.

China avertizează dur o țară vecină. „Departamentul de apărare al Chinei a subliniat faptul că insulele Diaoyu și insulele afiliate sunt toate teritoriul Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, Wu Qian.

China avertizează dur o țară vecină.

Japonia ar trebui să oprească toate mișcările provocatoare care implică problema Diaoyu”. Partea chineză și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea puternică și îngrijorarea serioasă față de seria recentă de mișcări împotriva Chinei și a cerut Japoniei să respecte regulile relațiilor internaționale, să nu mai atace China și să ia măsuri practice pentru îmbunătpțirea relațiile dintre Ccele două țări.


Povestea “sfâșietoare” a spionului italian. Și-a trădat țara ca să-și salveze familia


Avertismentul lansat marți de Wu Qian vine după ce ministerele apărării din cele două țări au organizat luni o reuniune virtuală privind comunicarea de legătură maritimă și aeriană, un mecanism creat în 2007 pentru a preveni riscul unei confruntări militare din greșeală greșit între China și Japonia.

China bate țaua să priceapă iapa

Experții în apărare susțin că este avertismentul trimis de ministerul chinez al apărării este neobișnuit. Se întâmplă extrem de rara ca Beijingul să trimită avertismente guvernului de la Tokyo cu privire la Insulele Diaoyu – numite Senkakus în Japonia. Unii cred că avertismentul este o încercare de a descuraja Japonia în ceea ce privește consolidarea legăturilor de securitate maritimă cu Taiwan.

Comentatorul militar din Hong Kong, Song Zhongping, susine că mesajul lui Wu este un avertisment către Tokyo să nu intervină în problema Taiwanului. Beijingul vede Taiwanul ca o provincie separatistă care trebuie reunificată cu continentul, prin forță, dacă este necesar.

Săptămâna trecută, Institutul American din Taiwan (AIT), ambasada de facto a SUA la Taipei, a semnat un acord de pază de coastă cu insula autoguvernată, despre care analiștii spun că este menită să contracareze amenințările non-militare din Beijing din „zona gri” din China continentală. .

Memorandumul de înțelegere este primul dintre Taipei și administrația președintelui Statelor Unite Joe Biden și vizează crearea unui grup de lucru pentru pază de coastă pentru a îmbunătăți comunicarea și a împărtăși informații, potrivit AIT.


Războiul petrolului  aruncă lumea în aer. Dezvăluirile teribile ale presei israeliene


„Este posibil ca Japonia să se alăture SUA la semnarea unui alt MOU cu Taiwan, o mișcare provocatoare în ochii PLA care contestă linia roșie a Beijingului în problema Taiwanului”, a spus Song.

„Tensiunile din regiune vor crește dacă Taiwanul, Japonia și SUA se unesc și privesc China drept rivalul lor comun”.

Tensiunile dintre china și Japonia sunt la apogeu

Mustrarea lui Wu a venit după ce purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Zhao Lijian a rostit cuvinte grele în urmă cu două săptămâni, numind Japonia un „vasal strategic” al eforturilor SUA de a contracara influența tot mai mare a Chinei în regiunea indo-Pacificică.

SUA și Japonia tocmai încheiaseră discuțiile diplomatice și de apărare și au menționat China drept o amenințare, exprimând „îngrijorări serioase” cu privire la asertivitatea maritimă a Beijingului și încălcările drepturilor omului din Hong Kong și Xinjiang.

Cheung Mong, profesor asociat la școala de studii liberale internaționale de la Universitatea Waseda din Tokyo, a declarat că remarcile lui Wu sunt în concordanță cu cuvintele dure ale lui Zhao.

„Declarația comună SUA-Japonia are ca scop declararea poziției mai ferme a guvernului Partidului Liberal Democrat față de China, o mișcare pentru ca LDP să evite să fie atacat de adversarii interni pe fondul furiei publice din cauza escaladării disputelor Diaoyu”, a spus Cheung.

Tensiunea dintre Armata Populară de Eliberare și Forța de Apărare Maritimă Japoneză de lângă apele Diaoyu a crescut după ce China a adoptat o nouă lege în ianuarie, permițând pazei sale de coastă să tragă asupra navelor străine. Wu Qian susine că legea chineză este, însă, în conformitate cu practica internațională, scrieSouth China Morning Post.

Salariile “nesimțite” de la Comisia Europeană. Comisarii sunt plătiți regește, șomajul crește