China are probleme? Vezi ce măsuri ar putea lua Beijingul

China are probleme? Vezi ce măsuri ar putea lua Beijingul

Scăderea surplusului comercial şi cea mai slabă creştere a exporturilor din 2009 până acum ar putea încuraja Beijing-ul să reducă cerinţele privind rezervele minime ale băncilor pentru a susţine boom-ul economic, potrivit Bloomberg.

Excedentul comercial a scăzut cu 35% în noiembrie 2011, până la 14,5 miliarde de dolari faţă de 17 miliarde dolari în octombrie. Aceste rezultate, corelate cu semnale referitoare la posibile ieşiri de bani din ţară, l-ar putea încuraja pe premierul Wen Jiabao să anunţe măsuri de relaxare a politicii fiscale.

Exporturile către ţări din Vestul Europei precum Germania şi Italia au scăzut semnificativ, pe măsură ce exporturile către ţările emergente au crescut. Preşedintele Hu Jintao a avertizat recent că economia mondială se confruntă cu probleme "serioase".

"Ieşirile de capital din China vor continua, iar suprlusul de capital se va micşora, forţând banca centrală să taie rezervele băncilor şi să injecteze lichiditate în piaţă pentru a menţine ritmul de creştere", a afirmat Shen Jianguang, economist la Mizuho Securities, care a lucrat anterior pentru FMI şi Banca Centrală Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News