China acuză că „manipularea politică” se află în spatele arestărilor din SUA

China acuză că „manipularea politică” se află în spatele arestărilor din SUAChina .Sursa foto: Pixabay

China a transmis, marți, că „manipularea politică” se află în spatele arestării a doi bărbați pe care Statele Unite îi acuză că au înființat o secție de poliție chineză neautorizată în New York.

Autoritățile din oraș au acuzat, de asemenea, zeci de oficiali chinezi din domeniul securității în legătură cu o campanie de monitorizare și hărțuire a disidenților cu sediul în SUA.

„China se opune cu fermitate calomniei, defăimării, implicării în manipulări politice și fabricării cu rea intenție a așa-numitei povești de represiune transnațională de către partea americană”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

„Îndemnăm SUA să reflecteze imediat asupra sa, să abandoneze gândirea de Război Rece și prejudecățile ideologice, să înceteze imediat practicile eronate aferente, să înceteze manipularea politică și să înceteze atacurile de defăimare împotriva Chinei”, a adăugat el.

China, posturi de poliție clandestine în țări din întreaga lume

Arestările lui Harry Lu Jianwang, 61 de ani, și Chen Jinping, 59 de ani, sunt primele efectuate oriunde în legătură cu o campanie suspectată de China de a înființa posturi de poliție clandestine în țări din întreaga lume, a declarat Breon Peace, procuror federal de top din Brooklyn.

Cei doi bărbați au înființat biroul din cartierul chinezesc din Manhattan anul trecut la cererea filialei din Fuzhou a Ministerului Securității Publice (MPS), forța națională de poliție din China, aparent pentru a oferi servicii precum reînnoirea permiselor de conducere chinezești, potrivit lui Peace.

De fapt, principala lor sarcină era de a ajuta la depistarea și hărțuirea disidenților fugari din Republica Populară Chineză (RPC), au declarat oficialii americani.

„MPS a înființat un avanpost concret, o secție de poliție clandestină chiar aici, în New York, pentru a monitoriza și intimida disidenții și alți critici ai RPC în cadrul uneia dintre cele mai vibrante comunități din diaspora Statelor Unite”, a declarat David Newman, adjunctul principal al procurorului general adjunct al Departamentului de Justiție pentru securitate națională.

Canada și mai multe guverne europene au luat măsuri drastice împotriva unor secții de poliție neoficiale similare.

Anul trecut, grupul pentru drepturile omului Safeguard Defenders, cu sediul în Spania, a dezvăluit pentru prima dată existența unor astfel de avanposturi în întreaga lume.

Adesea, acestea funcționează fără a da nici un semn că se află acolo - deși oficialii americani au declarat că biroul din Manhattan a fost vizitat de oficiali ai consulatului chinez din New York.

Potrivit Safeguard Defenders, „posturile de poliție” au fost implicate în presiuni asupra cetățenilor chinezi pentru a se întoarce acasă și a fi acuzați de fapte penale.

Canada a identificat și închis mai multe avanposturi neoficiale în Montreal și în alte părți.

În octombrie, autoritățile olandeze au declarat că investighează rapoartele privind două operațiuni ale poliției chineze în Amsterdam și Rotterdam.

Lu și Chen au fost acuzați că au acționat în calitate de agenți neînregistrați ai unui guvern străin și obstrucționare pentru distrugerea dovezilor privind comunicările lor cu oficialii chinezi, potrivit insiderpaper.com.