Adunarea Nationala Populara (ANP), parlamentul chinez, a adoptat ieri, aproape in secret, o revolutionara lege ce consfinteste protejarea proprietatii private.
Proiectul legii proprietatii este in discutie de mai multi ani, iar in 2006 a fost retrasa in ultimul moment de pe ordinea de zi a Congresului ANP, ca urmare a opozitiei manifestate de o serie de intelectuali de stanga, precum si de reprezentanti ai aripii conservatoare a Partidului Comunist Chinez.
Acestia au condamnat vehement adoptarea unei astfel de legi capitaliste, argumentand ca reformele economice nu au facut decat sa amplifice coruptia si sa imbogateasca elitele in dauna saracilor. Contestatarii au mers pana la a semna o petitie in care afirmau ca adoptarea acestei legi "distruge sistemul de baza al socialismului".
Potrivit "New York Times", tocmai din aceste motive, conducerea de la Beijing a preferat ca, anul acesta, legea sa fie promovata fara niciun fel de publicitate. In discursul rostit luni, la deschiderea Congresului ANP, presedintele Hu Jintao nu a suflat vreo vorba despre legea proprietatii, iar presei i s-a interzis categoric sa abordeze acest subiect.
O revista financiara care a sfidat interdictia, publicand saptamana trecuta un amplu material despre respectivul proiect, s-a trezit ca oficialii de la departamentul de propaganda au oprit publicatia de la difuzare.
Taranii raman la "colectiva" Textul stipuleaza ca "proprietatea de stat, cea colectiva si cea indviduala sunt protejate prin lege si nimic nu le poate aduce atingere". Cei care au sustinut promovarea acestei legi afirma ca aceasta va intari drepturile proprietarilor, in special ale celor care si-au cumparat case in ultimii ani.
Cinstiti si corupti in clasa de mijloc Intarirea clasei de mijloc a dus la o adevarata explozie a afacerilor imobiliare, chiar si in conditiile in care terenurile apartineau pana acum statului, cumparatorul avand doar un drept de folosinta, de regula pe 70 de ani. Cei ce se opun acestei legi spun insa ca aceasta nu face nicio distinctie intre proprietatile dobandite pe cale legala, "prin munca cinstita", si averile celor corupti.
Singurii care nu au fost luati in considerare de legiuitor sunt taranii, pamanturile arabile ramanand in continuare "la colectiva". Singura concesie facuta acestei categorii este o prevedere conform careia constructiile pe terenuri arabile sunt "strict restrictionate", formulare destul de ambigua, care ar putea permite si pe viitor exproprierea altor suprafete.