Pe 28 iunie, în calendarul creștin ortodox sunt Sfinţii: doctori fără de arginţi Chir şi Ioan, aflarea moaştelor lor şi Papia. Nimic în ”Kalendar”.

China a depașit Statele Unite în clasamentul celor mai puternice 500 computere din lume. Potrivit unui studiu publicat de Top500, un cabinet specializat care face de doua ori pe an recensamantul calculatoarelor celor mai puternice din lume, China a devenit cea mai mare putere informatica din lume. Pentru prima data, a reusit sa plaseze mai multe calculatoare de foarte mare performanta (supercalculatoare) decat SUA in acest clasament: 167, fața de 165. Performanta este impresionanta, tinand cont de faptul ca in urma cu 15 ani, in acest clasament nu exista niciun computer făcut in China. Pe langa performanta ca numar de supercomputere, China este performer in domeniul puterii acestora. Se afla pe primele doua locuri ale clasamentului, inaintea SUA si Japonia. Totusi, fenomenul nu este nou, pentru ca de trei ani deja, China detine cel mai puternic computer din lume. Noua este prima pozitie in clasament, si faptul ca numarul unu este clasat drept 100%  “made in China”. Sunway TaihuLight este numele computerului si absolut toate componentele sale sunt produse local, dupa ce, pana recent, China folosea cipuri Intel, liderul in sector. Procesoarele numarului unu din clasamentul mondial au fost concepute de o societate de stat, Shanghai High Performance IC Center, creeata in anul 2003. Performanta ilustreaza vointa Chinei de a limita la maximum dependența sa de tehnologiile si inovatiile straine, în special americane. Mai mult, chinezii iși dezvolta in continuare industria de semi-conductoare. Sunway TaihuLight  poate realiza 93 de miliarde de operatiuni pe secunda, adica de trei ori mai mult decat precedentul premiant al clasamentului. Are 41.000 de nuclee și va putea fi utilizat in domeniile știintei, ingineriei, in previziunile meteo și pentru analiza diferitelor fenomene geologice. Și în domeniul militar, aș adăuga. Sursă:  http://www.lesechos.fr/tech-medias/hightech/0211048623013-la-chine-simpose-au-sommet-de-la-tres-grande-puissance-informatique-2008032.php?W3iK2VHUXBtBw1Xt.99#xtor=EPR-12-%5Btech_medias%5D-20160621-%5BProv_%5D-1981731%402

China a depășit în multe domenii, la mulți indicatori, Statele Unite. Nu mai vorbesc de populație și GWG, (Gross Weight Goods) care însumează greutatea totală de mărfuri produsă într-un an, de o țară. În a doua jumătate a anului trecut China a depășit SUA și în ceea ce privește fluxul maxim financiar, totalitatea de monedă națională și străină, aflată concomitent pe piață sau în tranzacții bancare la un moment dat. Tendința nu s-a mai menținut și în prima jumătate a anului 2016, spun analiștii de pe Wall Street, Statele revenind pe primul loc.

Acum, iată, China depășește Statele Unite în domeniul celor mai rapide computere. O să mă întrebați, pe bună dreptate, cum se poate, nu există celebrul D-Wave, computerul quantic, de un milion de ori mai rapid ca un computer obișnuit? Da, aveți dreptate, există D-Wave, dar până acum este doar un prototip, cu multe probleme, nu a justificat reclama care i s-a făcut. Și nu este american, ci canadian!

Cursa înarmărilor contemporană are ca o componentă importantă rapiditatea computerelor. Până și un revolver militar de ultimă generație are computer, în ziua de astăzi. Nu mai vorbesc de avionele de luptă, de interceptoare, sau de portavioane. Întâietatea în computere a dus Statele Unite la victorie în confruntarea cu lagărul comunist și la supremația în aer și spațiu. Acum cineva, adică China, îi contestă poziția.

Cât ar trebui să ne speriem? Mediu spre puțin. Filozofia militară a Chinei, nu s-a schimbat de cinci mii de ani: Tian Shen, ”toți sub același acoperiș”, o strategie defensivă, numai defensivă. Colosul, dinozaurul imens, din fericire, este ierbivor!

Se poate schimba China? De mult am citit o lucrare, în două volume: ”Quand la Chine s'éveillera… le monde tremblera” scrisă de marele politician francez Alain Peyrefitte omul de încredere al lui De Gaulle. Când se va trezi China, lumea va tremura! Să se trezească, din punct de vedere Occidental, înseamnă să devină agresivă. Deocamdată China transformă insulele în portavioane. Cu o insulă nu poți să ajungi la Los Angeles, nu? Problema Chinei este că nu are avioane de luptă bune. Dar și acest lucru se poate îmbunătăți. ”The Avionist” informează că mai multe birouri de proiectare și fabrici particulare din China și-au exprimat dorința de a colabora cu biroul de proiectare rus Mikoian la proiectarea finală și realizarea prototipului celui mai bun interceptor de pe Terra, MiG 41. MiG 41, un avion de luptă desprins din filmele SF, este proiectat să atingă 4 Mach, de patru ori viteza sunetului, fiind mai rapid decât o rachetă. Bun, americanii au râs, spunând că X-15 și Aurora faceau asta acum 25 de ani. Dar, lecția celui de al Doilea război mondial spune că războiul nu a fost câștigat de cei cu arme mai bune, ci de cei cu arme mai multe, chiar mediocre. Dacă China fabrică, în următorii cinci ani, cum spune revista de specialitate că s-a hotărit la Beijing, șase mii de MiG 41, înseamnă că va fi apărată foarte bine. Se va mulțumi China numai să se apere? Atacul este cea mai bună apărare, spunea Sun Tzu, tot un chinez, unul al dracului de bun!

Revenind la astrologia noastră cea de toate zilele, pasiunea vieții mele, trebuie să vă avertizez, dragi lupi, padawani și hobbiți că ziua de astăzi, este, în general, pentru toate zodiile, o zi complicată, complexă, dificilă, pentru unii. Sunt cinci cuadraturi și șase aspecte benefice, sfadă mare între planete! Când de bine, când de rău! Mi-a fost mai greu să interpretez horoscopul pentru ziua de astăzi, dar folosind cheile papei Urban, cred că m-am descurcat onorabil. Citiți horoscopul, chiar dacă nu credeți în astrologie, nici eu nu cred în astrologie, cred în Dumnezeu, dar această arcană celestă pote fi o unealtă bună. Un sfat nu a stricat nimănui, o idee a adus o altă idee și așa deschidem porțile, cu speranță, către ziua de mâine, pentru că, mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Astăzi, inițial te bucuri, pentru că o problemă care te obseda pare că se rezolvă, dar realizezi că depinde de altcineva, nu de tine. Pare un examen, o nuntă, un botez, un eveniment. Din nou o zi mediocră, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Astăzi, în urma unei discuţii de la serviciu realizezi că stagnezi pe o pozitie profesionala care nu prea se potriveşte cu visele tale. Cu mai mult efort, ambiţie şi noroc poate o să ajungi unde iti doresti. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate moderat ca şi „rectificările” în coşul zilnic. Seară romantică, poate acasă, poate la un spectacol. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba – rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci!

TAUR   Ai o perioadă de oboseală consolidată, urmare eforturilor și căldurii.  Sfatul stelelor e să-ţi oferi o pauză, nu te îngriji de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Cel puțin așa spune Evanghelistul. O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Pe total o zi activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. Lucrarile s-au aglomerat din nou, ai mult de munca și niciun chef. La prânz poate este bine să-ţi îndulceşti viaţa aşa că oferă-ţi o prăjitura sau o înghețată şi dă telefon unei prietene, poate ieşiti pe seară la un film şi la un suc in oraş. Pana la urmă, în urma efortului făcut o sa pici pe seară ca după o coridă, fără învins și învingător. O sa visezi frumos şi colorat.

GEMENI   Energia ta psihică este bine canalizată. Astăzi ești în formă, chiar dacă ai un prag de trecut, sau aștepți un călător, sau o veste. Poți spera în rezolvarea favorabilă a problemelor tale! Dimineaţa zilei este foarte dinamică, perioadă  în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei noi. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Daca te pufneşte râsul e de bine! Configuraţia planetelor iţi prezice relatii cordiale şi armonioase cu semnele de aer şi apa şi mai puţin favorabile cu zodiile de foc şi pamant. Chiar nu merită să te consumi pentru cineva care este superficial şi neserios. Mai bine du-te la cumparaturi în supermarket. sau la o cafea și o înghețată cu prietenele!

RAC   Luna, patroana ta astrologică, te favorizează astăzi cu darul intuiţiei şi al inspiraţiei. Dacă ai un prag de trecut, atunci astăzi poţi să ai succes, foloseşte-ţi imaginaţia! Zodie guvernată de Lună, ai astăzi o zi bună pentru promovarea cu succes a intereselor personale. Noi idei par să se contureze. Realitatea de azi este cam vulgara, oamenii cam rudimentari, aşa că trebuie sa dai dovada de exigenţă în alegerea anturajului, mai ales cu cine ieşi în oraş în seara asta. Totuşi, prietenii te ajută, familia te sprijină, totul pare bun şi avantajat de stele. Dacă nu vrei să ieşi în oraş, poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în familie, la o cină veselă şi sănătoasă.

LEU   Dimineața ai nevoie de mai mult management, de mai multă organizare a efortului. Astăzi poţi să te descurci onorabil prin respectarea foii de parcurs, coroborată cu odihnă suficientă. Marțea, trei ceasuri rele, dar, această parte a săptămânii pare să fie liniştită, chiar monotonă. Poţi folosi această zi de marți ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut. S-ar putea să ai nevoie de ajutor! Daca este vorba de treburi casnice nu te speti, pune-i pe toţi la treaba! Mercur, relativ bine aspectat, te ajută să-ţi focalizezi atenţia către o lista de prioritaţi şi să comunici decent fiecăruia ce are de făcut, ca să nu se mai intre în obişnuita criză de timp. Ca să rezolvi conflictul şi să aplanezi bârfele pe seama ta, trebuie să apelezi la un intermediar neutru, dar bine intenţionat.

FECIOARĂ  Aspecte favorabile, după o perioadă stresantă.  Trebuie să te izolezi de sursele negative, multimedia isterică, de agitația fără rost și să-ți regăsești calmul și să urmezi interesele tale. Atenţie la o posibilă dispută în familie, la serviciu sau cu partenerul de viaţa. Dacă lucrurile se înfierbântă, poţi invoca o durere de măsele sau o întâlnire extrem de importantă şi rupe contactul, cum se zice in armată. Adica fuga este indicată, sau cum spun baieţii de baieţi „eschiva este cea mai buna lovitură”. „Retrage-te astăzi, ca să poţi învinge mâine”, spune generalul Yu, un alt chinez înţelept de acum trei-patru mii de ani. Uneori te inşeli în privinţa oamenilor, pentru că iţi faci păreri preconcepute. Și, pentru Numele lui Dumnezeu, nu mai mânca toate prostiile. știi că ai stomacul delicat!

BALANŢĂ   Azi trebuie să te descurci singur – dacă ai succes nu trebuie să împarţi laurii victoriei. Eșecul nu intră în discuție. Oricum, anturajul tău e ocupat şi tensionat, aşa că nu ai de ales. Zi favorabilă discuţiilor, verbului, clarificării unor probleme, cumpărăturilor de mărfuri ieftine. Hârtiile semnate astăzi vor fi mai târziu lovite rapid de nulitate, deci nu semna contracte de cablu, donatii pentru nu-ştiu-ce-chestie, convocatorul pentru şedinta de bloc, împrumuturi la bancă! Nu mai da sfaturi, mai ales la serviciu, daca nu ţi se cer şi nu mai vorbi atâta numai despre tine. O parte dintre prietenii tăi te gaseşte obositor și începe să te ocoleasca! Deci, trebuie să te descurci singur!

SCORPION   Marțea, trei ceasuri rele! Ca să nu le simți pe pielea ta, ai nevoie de o nouă abordare a problemelor și a situației tale. Recunoaște, nu ai fost prea iscusit, până acum. Fă o schimbare! O dimineaţă plină şi cam monotonă, până la urmă, în care vorbeşti cu copii şi/sau părinţii la telefon. La serviciu umblă zvonuri de reorganizare şi nu prea aveţi de lucru. Semn rău! O masă de prânz obişnuită, dar ceva mai insufleţită. Urmată de o după amiază monotonă în care te uiţi la televizor şi nu vezi nimic. Nimic notabil, nimic memorabil, nimic important. Una dintre zilele acelea în care te întrebi mai târziu, ce ai făcut, de fapt?!  Pentru un procent dintre Scorpioni ziua poate fi ceva mai interesantă, dacă lasă comoditatea şi se întâlneşte, pe seară, cu prietenii.

SĂGETĂTOR  Dimineața trebuie să dai dovadă de calm şi iscusință ca să poţi rezolva o problemă, o situaţie, dificilă. Nu te repezi, gândeşte-te bine, ia toţi factorii în consideraţie şi așa poți reuşi. În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective. Mai ales dacă aceste opinii crezi că nu îţi sunt favorabile. Ai mare nevoie de un consilier de taina, dar încă nu ştii în cine poţi avea încredere. Stelele spun să mai astepti cu confesiunile. Ai așteptat ziua de azi cu nerabdare şi speranță că se vor rezolva o parte dintre problemele tale. Nu ai ce regreta, dar este loc de mai bine! Nu uita că semnul tău zodiacal are nevoie de certitudini, de repere sigure, de anvergură și ceremonie.

CAPRICORN  Visele tale pot să prindă contur, aspectele astrologice sunt favorabile. Nu chiar aşa cum ţi-ai dori, nimic şi nimeni nu este perfect, dar totul pare că se sfârşeşte cu un happy-end. Sanatatea este bună, dar atenţie la durerile de cap. Durerile de cap pot fi şi de dinţi, cu siguranţă, poate şi o sinuzită rebelă, dar, tradițional pe Capricorni îi dor genuchii. Atenţie la pierderea de energie, la oboseala cronică. Banii sunt bine aspectaţi, evită, însă, cheltuielile un pic cam utopice şi exagerate. Mănâncă mai multe alimente strict naturale, vitamine şi fructe proaspete, mere şi citrice. Organismul tau are nevoie de cruţare şi de refacere. Proiectele începute în această perioadă pot aduce rezultate excelente. Pe seară, cu prietenii, eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine.

VĂRSĂTOR  Dacă ai un interviu, examen, sau pur şi simplu o discuţie importantă, evită azi „licenţele poetice”. Exprimă-te clar, propriu, exact, aşa poți da impresia de competenţă şi profesionalism. Astăzi este ziua noutăţilor.  Atât în sensul de veste, informaţie, sau eveniment social cât şi cu înţelesul de obiecte, imagini şi oameni noi, poate noi simţăminte şi sentimente. Adică este una dintre acele zile în care poţi să rişti să te îndrăgosteşti la prima vedere. Ei, glumeam… glumeam?  Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmează-ţi planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, o nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi.

PEŞTI   Trebuie să ai mai multă imaginație, dar și discernământ. Nu te mai lăsa influențat de ştirile negative, de cei care vor să-ţi controleze viaţa. Dă curs la ce este bine, restul – nu contează! Dă curs azi la ce este bine pentru tine, familia ta, pentru ţară. Toate aspectele sunt favorabile, chiar cele care ţin strict de proiectele tale personale, adică de iluziile pe care ţi le faci. Ai timp, în sfârşit, să stai de vorba îndelung cu prieteni pe care nu i-ai vazut de mult şi pentru care eşti gata să pui masa. Poţi face mici schimbări, acasă, scurte vizite, loco, însă nu te aventura să pleci la mare distanţă, drumurile sunt în continuare nesigure, spune conjunctura astrologică. Atenţie la un partener sau “prieten”. Saturn, afectat, indică o indiscreţie sau chiar o trădare. Trădare să fie, da’ să ştim şi noi, vorba lui Caragiale!