Editura Evenimentul si Capital

UN CERTAIN REGARD. Premiul de interpretare pentru Chiara Mastroianni

Chiara Mastroianni
Autor: | | 1 Comentarii | 1156 Vizualizari

A început deja sarabanda premiilor. Palmaresurile ce preced mult așteptata gală de închidere, când juriul lui Alejander Gonzales Inarritu își va prezenta lista cu palmdorizații, vin unele după altele, pe bandă rulantă. Cel mai de seamă este fără îndoială acela de la Un Certain Regard. Este secțiunea care consacră. Descoperirile se fac la Quinzaine des Réalisateurs, iar încurajăririle la Săptămâna Crticii și la Cinéfondation. Un fel de a spune, desigur, pentru că oricare din aceste constatări pot fi contrazise, așa încât să descoperim valori autentice demne de toată încrederea la oricare dintre secțiuni.

Ne vom ocupa, totuși, de aceea, care și-a făcut faima de a pregăti terenul pentru viitoarele premii de anvergură. Nadine Labaki, președinta juriului de la Un Certain Regard, era încântată să afle că în secțiunea resppectivă au intrat 9 premiere. Pe de o parte. Pe de alta, să observăm că sunt preponderente aici povestirile ce au ca personaje centrale femei. Sunt de notat, desigur, diversitatea subiectelor tratate, abordarea lor precum și formula de reprezentare a personajelor. Premiul Un Certain Regard a fost atribuit filmului A vida invisivel de Euridice Gusmao („Viața invizibilă a lui Euridice Gusmao”)semnat de Karim Ainouz ( născută în 17 ianuarie 1966, la Fortaleza, în Brazilia). Rolul titular este deținut de Carol Duarte. Acțiunea se petrece în 1950, la Rio de Janeiro. 7

Este povestea a două surori nedespărțite – Euridice (18 ani( și Guida (20) - , pe care tatăl lor le pune în situația de a-și clădi existența pe cont propriu, fiecare în dreptul ei, cu viața ei. Premiul de regie a fost luat de rusul Kantemir Balagov pentru Beanpole („Une grande fille”). Plasată în 1945, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial (o temă recurentă, tratată în exces de cinematografia sovietică), și aici acțiunea este bazată pe biografiile a două femei, Iya și Mașa, amândouă aflate în căutarea unui nou sens al existenței.

Premiul special al Juriului a mers către Libertate, o coproducție Franța - Germania – Italia, semnată de cineastul spaniol Albert Serra, cu o poveste din 1774, fiind o investigație a deliciilor plăcerii din orizonturile ipocriziei religioase. „Coup de Coeur”, o delicatețe a preferințelor juraților conduși de Nadine Labaki, a mers în Quebec fiind atribuit unei producții semnate de cineasta Monia Chokri. Este un subiect al îndrăgostirii unui bărbat de chiar medicul ginecolog al surorii lui. Doar cu o Mențiune a fost onorat mult așteptatul Jeanne (Joan of Arc), filmul pe care Bruno Dumont l-a consacrat momentelor ce - la 1429 - preced arderea pe rug a Ioanei D`Arc.

O atenție specială se cuvine acortdată Premiului de interpretare, obținut la această ediție dee Chiara Mastroianni. Unanim recunoscut acum, profilul ei actoricesc s-a cristalizat cu o anumită încetinire, poate și pornind de la faptul că este anevois să recunoști valoarea unei ființe a cărei mamă se numește Catherine Deneuve, tatăl fiind Marcello Mastroianni. Chiara a convins în timp, jucând în filmele unor regizori de referință.

Debuta în 1972, în „Ma saison préféré” al lui André Téchiné, având să joace apoi și în filmele altor cineaști de valoare: Robert Altman („Pret à porter”), Xavier Beauvais ( „Nu uita că vei muri”), Arnold Desplechin, Danielle Dubroux. Nu o putem uita în rolul din filmul lui Raoul Ruiz „Trei vieți și o singură înmormântare”, unde juca alături de tatăl ei, fiind amândoi prezenți la conferința de presă, cu puțină vreme înainte ca tatăl ei, atât de iubit de public, să dispară.

Cine este, de fapt, nevasta lui Dan Barna. Suma IMENSA pe care o castiga sotia liderului USR pe luna. Ce legatura are cu Viorica Dancila

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI