Chiar vor căpăta avocații o "super-imunitate"?

Viitoarele modificări la Legea avocaților aduc garanții în plus ale respectării secretului profesional și ale raportului confidențial dintre avocat și clientul său. Astfel, o serie de înscrisuri vor fi sustrase măsurilor de reținere și confiscare, iar supravegherea tehnică se va desfășura doar în anumite condiții. Pe de altă parte, avocatul care divulgă informații confidențiale va fi mai aspru sancționat, iar nedenunțarea anumitor infracțiuni va atrage răspunderea penală a acestuia, fără ca paravanul secretului profesional să-l mai poată proteja.

Prin noile modificări care ar urma să intre în vigoare, cu privire la Legea avocaților, dacă va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial Proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995, se vor pune bazele unei protecții suplimentare a raportului client-avocat. Confidențialitatea acestui raport este un principiu deja protejat prin vederile legale, însă viitoarele modificări aduc mai multe garanții clienților. În același timp însă, în raport cu organele penale, situația avocatului cunoaște anumite modificări în ceea ce privește răspunderea sa penală, anunţă avocatnet.ro.

Înscrisurile care conțin comunicări între avocat și client sau consemnări făcute de avocat în legătură cu apărarea clientului nu vor putea fi ridicate și confiscate, potrivit proiectului de lege amintit.

Percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său sau ridicarea de înscrisuri şi bunuri nu poate fi făcută decât de către procuror, în baza unui mandat legal. De asemenea, convorbirile telefonice ale avocatului nu pot fi ascultate şi înregistrate, indiferent cu ce mijloace, și nu poate fi interceptată și înregistrată corespondența profesională a acestuia, decât în condițiile prevăzute de lege.

În raport cu clientul însă, avocații vor fi aspru sancționați dacă nu respectă confidențialitatea informațiilor încredințate. Astfel, avocatul care divulgă o informație confidențială sau un secret comercial al clientului său va săvârși o infracțiune. Pedeapsa instituită de inițiativa legislativă pentru aceste fapte este închisoarea de la unu la cinci ani.

Obligația păstrării secretului profesional este absolută și nelimitată în timp, ceea ce înseamnă că avocatul nu poate dezvălui informațiile confidențiale nici cu privire la foștii clienți, atâta vreme cât ele nu au devenit publice între timp (prin alte mijloace, desigur).

De principiu, avocatul care află de comiterea unei infracțiuni nu este pedepsit pentru nedenunțare și nici nu va fi, potrivit propunerii legislative adoptate recent. Cu toate acestea, el va săvârși infracțiunea de nedenunțare dacă află și nu formulează un denunț cu privire la următoarele infracțiuni: omor, ucidere din culpă, orice alte infracțiuni care au avut ca urmare moartea unei persoane, infracțiunile de genocid, cele contra umanității, infracțiunile de război contra persoanelor sau infracțiunile prevăzute de Legea terorismului.

În orice caz, dacă avocatul va încerca să prevină săvârșirea acestor infracțiuni sau măcar va încerca să prevină consecințele lor, atunci va fi exonerat de răspundere.

Notă: Este relativ ușor de înțeles faptul că orice modificare adusă raportului dintre client și avocat, cu atât mai mult dacă vorbim despre principiul confidențialității, este un beneficiu care se traduce în avantajul clientului, nu al avocatului. În realitate, principiul confidențialității acestui raport este instituit ca să asigure apărarea clientului, nu pe aceea a avocatului. Prin urmare, modificările ce vor fi aduse prin proiectul de lege adoptat recent de Parlament nu sunt de natură să contureze o așa-zisă "superimunitate" a avocaților sau, în orice caz, nu construiesc o situație mai "impermeabilă" decât era deja, mai arată avocatnet.ro.