Cheltuielile de transport, rambursate de stat. Vezi lista lucrătorilor medicali care vor beneficia

Cheltuielile de transport, rambursate de stat. Vezi lista lucrătorilor medicali care vor beneficiaMedici. Sursa foto: dreamstime.com

Republica Moldova. Guvernul va compensa cheltuielile de transport pentru medici, asistenți și farmaciști care activează în alte localități decât cea de domiciliu. Regulamentul privind modul de stabilire și acordare a compensației a fost aprobat, astăzi, de Cabinetul de miniștri. 

Statul va restitui cheltuielile de transport 

Compensația de transport va acoperi deplasarea tur-retur între domiciliu și locul de muncă pentru mai multe categorii de lucrători medicali. Conform ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, ar fi vorba despre aproximativ 3000 de lucrători medicali.

„Pentru noi este prioritar să menținem cadrele medicale în sistem, în special în zonele rurale, orașele mici, unde se atestă un deficit mult mai mare de resurse umane, în comparație cu zonele urbane”, a declarat Nemerenco.

Nemerenco mai spune că implementarea hotărârii va contribui la asigurarea instituțiilor medico-sanitare cu resurse umane necesare. Totodată, cetățenii vor avea acces la servicii medicale de calitate.

Medici

Medici. Sursă foto: Unsplash

Categoriile de beneficiari

Conform documentului aprobat, de compensații vor beneficia:

1.lucrători medico-sanitari și farmaceutici cu studii superioare de licență în medicină, cu studii postuniversitare de rezidențiat (medici, inclusiv medici conducători, farmaciști, medici rezidenți, farmaciști rezidenți, asistenți medicali cu studii superioare, chimiști medicali, biologi medicali, biochimiști în laborator, fizioterapeuți, logopezi, tehnicieni radiologi, optometriști, psihologi, psihopedagogi, ingineri biomedicali, bacteriologi) și cu studii profesionale tehnice postsecundare și postsecundare nonterțiare medicale și farmaceutice (asistenți medicali cu studii medii, tehnicieni și asimilați din domeniul sănătății);

2. Angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice din orașe și sate (comune), inclusiv din componența municipiilor Chișinău și Bălți, cu excepția celorlalte teritorii ale municipiilor respective, în spitale publice regionale;

3.Lucrători care au domiciliul situat în afara localității de amplasare a instituțiilor medico-sanitare publice unde activează;

4. Lucrători care nu au în proprietate, sau orice altă formă (chirie, comodat), o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea.

În total, pentru acordarea compensațiilor va fi alocată o sumă de peste 12 milioane de lei. Banii nu sunt alocați suplimentar, fiind deja incluși atât în bugetul Ministerului Sănătății, cât și în Cadrul bugetar pe termen mediu pentru anii 2025-2027.

Ne puteți urmări și pe Google News