Italienii sunt trataţi de stomatologi cu diplome obţinute ilegal în România, fără să fi trecut pe la facultate.
Autorităţile din Peninsulă au descoperit că sute de doctori italieni profesează în prezent pe baza unor diplome obţinute în mod fraudulos de la unele facultăţi de medicină din România. Deşi meseriile lor de bază sunt chelner, cizmar sau zidar, diplomele de licenţă arată că şi-au făcut studiile la noi în ţară şi că s-au specializat în stomatologie, osteopatie sau chiropraxie.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului spun că în acest caz sunt implicate mai multe instituţii de învăţământ superior medical din România, dintre care 13 se află acum în vizorul anchetatorilor MECT.
„Criminali cu acte în regulă!“
Profesorul Mircea Ifrim este principalul acuzator al ilegalităţilor din învăţământul medical. El se referă cu precădere la situaţia în care se află Facultatea de medicină a Universităţii din Oradea, al cărei decan a fost. „Nu mai puţin de 146 de diplome au fost acordate în mod fraudulos, dintre care 43 de licenţă.
Unele dintre specializările «absolvenţilor» nu există în România. În plus, cei care le-au primit profesează acum, în baza unor acte false, pe care le-au obţinut fără să treacă pe la cursuri, pe la examene. Sunt medici în naturopatie, osteopatie sau chiropraxie, care dau consultaţii şi recomandă tratamente. Pentru mine, ei nu sunt medici, ci criminali cu acte în regulă. Într-o discuţie pe care am purtat-o cu ambasadorul Italiei la Bucureşti, acesta m-a întrebat, mai în glumă, mai în serios: întâi ni l-aţi trimis pe Mailat ca să ne ia gâtu’ pe stradă, acum ne trimiteţi şi medici falşi care să ne ucidă prin cabinete?!“, a mai precizat Ifrim.
Vinovaţii, în vizorul DNA
Semnatarii diplomelor dubioase ar fi fostul rector al Universităţii din Oradea, Teodor-Traian Magyar, şi fii acestuia - decanul Facultăţii de medicină, Teodor Magyar, şi Adrian Magyar, după cum susţine Ifrim. Dar principalul acuzat, fostul rector, dezminte acuzaţiile. „Din primăvară am primit, de la DNA, actul oficial de neîncepere a urmăririi penale în ce mă priveşte. Acuzaţiile aduse de Ifrim sunt nefondate! Se răzbună acum că nu i s-a mai prelungit dreptul de a fi profesor titular. În plus, el este cel care a comis ilegalităţi! Deţine două buletine de identitate. Pe unul are data naşterii în 1939, pe altul - în 1943. A avut şi un proces răsunător pe aceste motiv, în Oradea“, atacă, la rândul lui, Teodor-Traian Magyar. Pe lângă cea din Oradea, mai sunt vizate şi facultăţile de medicină din Arad şi Constanţa, precum şi universitatea particulară „Titu Maiorescu“ din Capitală.
ANCHETĂ
Pe urma ilegaliştilor
Oficiali ai Ministerului Educaţiei ne-au declarat că există sute de diplome dubioase acordate străinilor. „Dintre cele 13 facultăţi controlate de MECT, majoritatea au emis diplome în condiţii dubioase. Beneficiarii acestora sunt, în proporţie de 99%, cetăţeni italieni. Mai mult nu vă pot preciza, dat fiind că nu am finalizat încă ancheta. Dar, până la sfârşitul acestei luni, vom avea o situaţie completă“, ne-a precizat un înalt oficial al ministerului, sub protecţia anonimatului.