Chavez, refuzat de popor

Chavez, refuzat de popor

Liderul Venezuelei a ratat reforma constituţională.

Un adevărat cutremur politic a zguduit ieri Venezuela, după înfrângerea usturătoare suferită de preşedintele Hugo Chavez în referendumul menit a fonda un stat socialist, relatează AFP. Scorul a fost chiar mai strâns decât prevedeau sondajele, opoziţia obţinând cu puţin peste 50%, în timp ce în favoarea celor 69 de amendamente constituţionale propuse de Chavez au votat în jur de 49% dintre cei prezenţi la urne.

Este pentru prima oară când alegă torii venezueleni au votat împotriva actualului şef al statului, care a câştigat toate scrutinele de după alegerea sa ca preşedinte, în 1999. Celebru pentru diatribele sale virulente la adresa Statelor Unite, Chavez, fost ofiţer şi autor al unei lovituri de stat, şi-a recunoscut cu calm înfrângerea, admiţând „opţiunea ireversibilă“ a electoratului. Nici săracii nu vor socialism Venezuela, principală producătoare de petrol a Americii de Sud şi stat membru al OPEC, era profund divizată pe tema subiectelor propuse de Chavez pentru consultare populară, între care eliminarea limitei de mandate prezidenţiale şi cenzura presei.

În premieră, scepticismul a cuprins până şi mediile sărace în care trăieşte majoritatea populaţiei venezuelene. Aceste foste bastioane fidele ale „chavismului“ au refuzat pentru prima oară să urmeze ordinele „comandantului“ şi nu au ezitat să-şi arate dezamăgirile. „Am votat mereu pentru Chavez, deoarece a făcut multe pentru săraci. Dar socialism - nu, mulţumesc. Ce-i al meu e-al meu“, declara Alejandro Sanchez, 27 de ani, vânzător ambulant într-un cartier sărac din capitala Caracas. Opozanţii regimului au sărbătorit victoria pe străzile capitalei venezuelene, fluturând drapele naţionale şi manifestându-se zgomotos.

Ne puteți urmări și pe Google News

În absenţa unei reforme constituţionale, Hugo Chavez va fi nevoit să se retragă din funcţia de preşedinte în 2013.