CFR Călători a comunicat că noul Mers al Trenurilor va fi valabil începând cu data de 15 decembrie, iar 1.100 de trenuri vor circula în fiecare zi, în medie, până la data de 13 decembrie 2025. Patru dintre aceste trenuri vor asigura legătura Capitalei cu Braşovul, fiind formate din material rulant nou.
Câtre trenuri CFR Călători vor circula
CFR Călători informează că în noul plan pentru 2024-2025 vor circula, în fiecare zi, o medie de 1.100 de trenuri, acesta fiind adapt noilor cerințe de piață.
„Pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea ferată unei categorii cât mai largi de călători, oferta de transport feroviar de pasageri este adaptată cererii de piaţă atât prin optimizarea duratelor de parcurs, cât şi a programului şi capacităţii de transport, în limita resurselor disponibile. În noul plan de Mers al Trenurilor 2024-2025 vor circula zilnic în medie 1.100 de trenuri operate de CFR Călători” ", se arată într-un comunicat al companiei.
Noi trenuri CFR pe ruta Bucureşti Nord - Braşov
CFR Călători a introdus în circulaţie patru trenuri noi Bucureşti Nord - Braşov, pentru asigurarea și adaptarea traficului de călători la cerinţele publicului călător. Trenurile sunt din material rulant nou, o rama electrică RE-IR Alstom Coradia Stream.
Rama este atribuit operatorului naţional CFR Călători de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), fiind proprietarul de facto al trenurilor Alstom cumpărate pentru România.
Cele patru trenuri noi IR proiectate pentru traseul București Nod - Brașov sunt:
- IR 16001, cu plecare la ora 6:31 din Bucureşti Nord şi sosire la Braşov la 8:59
- IR 16002, cu plecare din Braşov la 10:25 şi sosire în Bucureşti Nord la 12:58
- IR 16003, care pleacă din Bucureşti Nord la 13:22 şi sosire la Braşov la 16:00
- IR 16004, plecare din Braşov la 16:27 şi sosire în Bucureşti Nord la 19:00
Schimbări pe ruta Bucureşti Nord - Craiova
Există modificări pe ruta Bucureşti Nord - Craiova, din cauza demarării lucrărilor la infrastructura feroviară "Quick Wins", unde există lucrări de eliminare a restricţiilor de viteză pentru restabilirea parametrilor tehnici ai suprastructurii căii ferate de către CFR SA.
Astfel, CFR Călători a programat trenuri pe rute modificate pentru a menține relaţiile internaţionale ce leagă principalele oraşe din România cu Europa și pentru a răspunde mai bine cerinţelor:
- trenul internaţional IR 72 "Traianus", în relaţia Craiova - Budapesta Keleti
- trenul internaţional IR 73 "Traianus", în relaţia Budapesta Keleti - Craiova
De asemenea, a mai fost intordus un nou tren în circulaţie IR 1599 în relaţia Bucureşti Nord (la ora 5:02) - Drobeta Turnu Severin (ora 12:19).
Din cauza lucrărilor de "Electrificare şi reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor”, pentru preluarea călătorilor în perioada sezonului estival din staţiile Cluj Napoca, Sighişoara, Câmpia Turzii, Copşa Mică, se vor introduce trenurile IR sezoniere 1947/1948 în relaţia Cluj Napoca - Braşov şi retur, aferente trenurilor IR sezoniere 1941/1942 în staţia Braşov.
Călătoria între principalele oraşe din ţară şi litoral
În sezonul estival se asigură legătura cu trenuri directe, dar pe distanţa Constanţa - Mangalia şi retur, trenurile circulă în regim de tren Regio şi la tarifele aferente acestui rang de tren.
Pentru trenurile InterCity, acestea vor avea peste 50 de vagoane de călători (vagoane clasa I, vagoane clasa a II-a şi vagoane clasa a II-a cu spaţiu destinat serviciului de alimentaţie publică).
Vagoanele sunt modernizate și dotate nivelul standardelor din prezent, cu toalete ecologice, uşi de acces şi intermediare semiautomate, instalaţie de climatizare, instalaţie de sonorizare, afişaj digital, prize electrice pentru încărcare telefon mobil sau laptop și spațiu pentru bagaje voluminoase în fiecare capăt al salonului.
„În aceste trenuri, călătorii beneficiază de internet în regim wi-fi, vagoanele având montat echipamentul adecvat şi sunt apte pentru circulaţie cu viteza maximă de 160 km/h şi chiar 200 km/h unele dintre ele”, informează compania.
Gamă diversă de oferte din partea CFR Călători
Pentru a ușura mobilitatea călătorilor spre destinaţiile interne dorite, CFR Călători pune la dispoziţie o gamă diversă de oferte comerciale, precum card TrenPlus, abonamente, anticipaţie.
De asemenea, călătorii au la dispoziţie o serie de oferte, la tarife avantajoase pentru destinaţiile externe, precum Austria, Germania, Moldova, Ungaria, Cehia, Bulgaria sau Polonia. Mai mult, persoanele dornice de călătorie se pot bucura și de oferta Interrail Pass, care este un abonament valabil în toată Europa sau într-o anumită ţară din Europa.
Biletele se pot cumpăra online, staţii şi agenţii de voiaj CFR Călători, automate de vânzare în gări şi distribuitori autorizaţi cu care sunt încheiate parteneriate pentru vânzarea de bilete.
De asemenea, CFR Călători recomandă pentru o achiziţionarea mai uşoară şi mai rapidă a biletelor de tren în trafic intern, aplicaţia mobilă "CFR Călători bilete online" disponibilă în App Store, Google Play și Huawei AppGallery.
„Achiziţia online de bilete în trafic intern se poate face pentru orice tip de tren până la ora de plecare a trenului din staţia de îmbarcare. Personalul de tren este dotat cu dispozitive POS ce permit emiterea legitimaţiilor de călătorie (şi plata cu card contactless), rezervarea automată a locurilor, scanarea legitimaţiilor, validarea biletelor online şi a titlurilor metropolitane. Trenurile de pe ruta Bucureşti Nord - Aeroport Henri Coandă şi retur dispun de aparate POS pentru plata contactless cu orice dispozitiv de plată: card, telefon sau ceas inteligent, iar din staţiile CFR Bucureşti Nord şi Aeroport se pot cumpăra abonamente metropolitane pentru zona Bucureşti -Ilflov”, informează CFR Călători.
Broşura „Mersul Trenurilor de Călători 2024-2025” poate fi găsită în principalele gări şi agenţii CFR Călători din Bucureşti şi din ţară, la preţul de 27 lei