UDATE: Premierul Viorica Dăncilă a declarat că reprezentanta României Luminița Odobescu nu o va vota joi pe Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror european.

De asemenea, premierul a spus că Guvernul nu se va implica în Justiție, în sensul că nu va mai da OUG pe justiție.  Referindu-se la  Ana Birchall, a precizat că aceasta a fost revocată din funcție. Viorica Dăncilă vrea un independent la Ministerul Justiției. Afirmațiile acesteia referitoare la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, că nu poate funcționa în această formă și faptul că a votat în plenul CSM amînarea votului pentru ca Adina Florea să fie numită șefă a secției, i-au iritat pe liderii PSD.

Ministrul Justiției a declarat, la ieșirea de la CEx,  că merge în această seară la minister să pregătească documentele pentru ședința de Guvern de joi.

Premierul a anunțat că merge mai departe cu miniștrii luați de la ALDE, care vor primi portofolii interimare la Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul.

 

UPDATE: Liderii PSD au decis în CEx ca Viorica Dăncilă să nu meargă în Parlament, se așteaptă moțiunea de cenzură a Opoziției. Parlamentarii PSD merg la moțiune, dar nu votează.

UPDATE: Lovitură la PSD Cluj. Potrivit unor surse politice, organizația va fi condusă de jurnalistul Liviu Alexa. Decizia a fost luată în CEx.

O altă lovitură i-a fost dată lui Mihai Fifor. El nu mai este președinte al Consiliului Național al PSD. Ionuț Vulpescu este cel care va conduce acest for de conducere al PSD.

Declarația referitoare la desființarea SIIJ a fost cea care a pus și mai mult gaz pe foc.

Premierul Viorica Dăncilă a remaniat-o pe Birchall, numind-o la cârma Ministerului Justiției pe Dana Gârbovan, numai că președintele Klaus Iohannis a refuzat nominalizarea acesteia. Mai mult, la sfârșitul lunii august, procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington, invitația venind chiar în chiar în momentul în care premierul Dăncilă propusese remanierea ministrului. Nu în ultimul rând Birchall este acuzată de colegii de partid că dorește desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), contrar opiniei majorității PSD.

Printre cei care au mai luat poziție împotriva lui Birchall mai putem enumera pe Lia Olguța Vasilescu și Florin Iordache.

Acuzele sunt nenumărate, mai mult, au existat voci care au spus că prin atitudinea sa refractară, arogantă și în afara liniei partidului știrbește din autoritatea liderului PSD și al guvernului, Viorica Dăncilă.

Nucleul dur din PSD spunea la intrarea în CEx că cel mai probabil vom asista fie la demiterea din funcția de ministru sau chiar la excluderea din PSD.