Cetățenii din Diaspora, membri ai birourilor electorale la alegerile programate în Republica Moldova

Proiectul privind amenzile, susținut de deputații PAS. Sursa foto: parlament.md

Republica Moldova. Cetățenii din Republica Moldova, care trăiesc în Diaspora, au ocazia, în continuare, să devină membri ai comisiilor electorale, la alegerile prezidențiale organizate la data de 20 noiembrie.

Pentru cei care doresc să se implice în acest proces electoral, oficialii Comisiei Electorale Centrale au transmis un mesaj. Este nevoie înscrierea la un examen de formare / specializare în domeniul electoral.

Condițiile de participare în comisiile electorale din Diaspora, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Toți cei care trăiesc peste granițe și sunt interesați să participe la acest test trebuie să completeze formularul care este disponibil la următorul link: https://forms.gle/te25Yhs6Z1P46bfc6. Apoi, la adresa de e-mail indicată în formular va fi expediată informația detaliată ce privește participarea la examen.

Urnă de vot/Sursa foto: a.cec.md/ro

Candidați trebuie să cunoască următoarele informații, ce sunt esențiale:

·banca de întrebări publicată pe site-ul CICDE. Aici se găsește o colecție de întrebări din cadrul normativ. De asemenea sunt și răspunsurile împreună cu referința legală la Constituție, Codul electoral, legi conexe, regulamente și instrucțiuni, adoptate de Comisia Electorală Centrală.

Cum se susține examenul

Lista în întregime a actelor normative cu linkuri de acces se găsește în documentul cu bibliografia pentru examen.

Examenul de certificare va se va întinde pe durata a 30 de minute. În acest timp, candidații trebuie să completeze un test grilă ce este format din 30 de întrebări selectate aleatoriu din banca de întrebări. Pentru a promova acest test de verificare candidatul va trebui să răspundă corect la 21 de întrebări din cele 30 propuse.

Examenele au început la data de 20 mai și se mai pot susține până în ziua de 15 septembrie.

Toată informația depre certificarea în domeniul electoral poate fi accesată pe această pagină: https://cicde.md/2024/02/certificare/

De asemenea, oficialii au mai transmis că, în conformitate cu prevederile noului Cod electoral, pentru funcția de membru al biroului electoral al secției de votare vor fi desemnate persoane care dețin certificate de calificare corespunzătoare valabile la data confirmării. Ce au fost eliberate de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Conform dispozițiilor tranzitorii din Codul electoral.

Cetățenii care au activat anterior în organele electorale se consideră certificate de drept până la data de  31 decembrie 2024, conform TVR Moldova.