Autorităţile locale din Râşnov acuză Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural (DJCCPC) Braşov că nici până acum nu a venit să analizeze situaţia de la Cetatea Râşnov.
”În seara de 13 martie 2009, o parte a zidului s-a prăbuşit. Chiar în acea seară am sesizat în scris DJCCPC şi poliţia. În ciuda sesizării noastre direcţia de cultură Braşov nu a trimis niciun reprezentant la faţa locului. E o linie de comportament care a început de când am preluat cetatea şi am depus o adresă în care ceream o comisie care să vină la faţa locului şi să constate distrugerile făcute de SC Drumuri Publicitare SRL (concesionarul cetăţii, cu care primăria se află în proces - n.r.)“, spune Nicolae Pepene, directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Râşnov.
Directorul executiv al DJCCPC Braşov, Gheorghe Mitran, susţine că a fost la faţa locului şi că acuzaţiile reprezentanţilor administraţiei râşnovene sunt nefondate.
”Probabil că dânşii nu au informaţii suficiente. Am fost acolo pe 16 martie, am fotografiat, iar a doua zi am informat ministerul Culturii despre desprinderile din zid, printr-o adresă, alături de alte nereguli la alte situri istorice din judeţ. Urmează să vedem ce atitudine luăm“, a declarat Gheorghe Mitran, care nu a răspuns încă oficial sesizării din partea Primăriei Râşnov. Plângere la Parlamentul European
Potrivit primarului Râşnovului, Adrian Veştea, situaţia cetăţii şi distrugerile pe care fostul concesionar le-ar fi făcut în contul ”reabilitării“ acesteia vor fi aduse în atenţia Parlamentului European, prin eurodeputatul Ramona Nicole Mănescu, membru al Comisiei de cultură a Parlamentului European.
Prăbuşirea zidurilor este imputată de administraţia râşnoveană fostului concesionar al cetăţii, care a excavat în curtea interioară.