Cetatea lui Vlad Țepeș are 557 de ani

Bucureștiul a împlinit astăzi venerabila vârstă. Actul său „de naștere” a fost emis la 20 septembrie 6968 sau 1459

O dată pe an să încercăm să privim orașul cu alți ochi. Bucureşti, având ca centru vital Curtea Domnească, a apărut şi s-a dezvoltat în Câmpia Română, în zona cel mai bine împădurită, Codrii Vlăsiei, pe teritoriul de la malul râurilor Dâmboviţa şi Colentina. Aici îşi va ridica Vlad Ţepeş (1448; 1456-1462 ; 1476), în deceniul al șaselea al secolului al XV-lea, reședința fortificată. Construcția cetății de pe colina lui Bucur, pentru care a cerut meșteri de la Brașov în 1458, a durat aproape doi ani. Domnitorul o va denumi, la încheierea lucrărilor, „Cetatea București”.

Primul document păstrat care atestă existența cetății domnești, considerat actul de naștere al orașului, este Hrisovul emis de Vlad Țepeș la 20 septembrie 1459, scris de grămăticul său.

Actul de naștere

Prin acest document Vlad Ţepeş întăreşte cuiva o cumpărătură dotată cu imunitate. Aceasta arată că domnul se şi instalase aici, unde a rămas, cu unele întreruperi, cel puţin până la 27 septembrie 1461. Documentul conține un act de vânzare- cumpărare a unor domenii din Ponor, (astăzi în Mehedinți), întărit prin semnătura domnitorului. Actul se încheie așa: „S-a scris în septembrie 20, în cetatea București, în anul 6968 (1459) Io Vlad voievod, din mila lui Dumnezeu, domn”.

Acest document este considerat cea mai veche atestare documentară a Bucureştilor, în realitate a Cetăţii Bucureştilor, ne spun cercetătorii de la Muzeul Municipiului București.

Legende și romantism

Astăzi, la ora 10:30, Muzeul Municipiului București găzduiește o activitate dedicată copiilor: spectacolul de teatru „Legenda lui Bucur”, susținut de Asociația Artextract. Aflat la a doua reprezentație la Palatul Suțu, spectacolul spune povestea ciobanului Bucur și a tinerei fete Dâmbovița, legată de începuturile Bucureștiului. Iar spre seară, de la ora 20.30, parterul Palatului Suțu devine scenă pentru spectacolul „Timpul”. Proiecțiile ce se vor desfășura în fața privitorilor evocă atmosfera plină de farmec a Bucureștilor de altădată; o călătorie în timp, acompaniată de forme, culori, dans și muzică live. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile