Lovitură a cercetătorilor români în lupta anti-Covid 19! Au reușit să creeze ceva ce doar trei state din lume dețin în acest moment

O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Politehnicii București a brevetat un echipament medical de protecție mult mai eficient împotriva COVID-19. Este vorba despre măști sanitare și halate medicale care distrug bacteriile de la suprafața acestora și pot fi utilizate până la trei luni de zile, fără a pune în pericol sănătatea beneficiarului. La nivel global, doar trei state fabrică astfel de măști de protecție: Israel, Germania și Portugalia.

Măștile sanitare utilizate de români, în general, sunt de unică folosință. Astfel, după ce sunt purtate o singură dată, ele trebuie aruncate la gunoi. În caz contrar, acestea pot conserva virusul la nivelul lor mai multe ore în șir. O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Politehnicii București a realizat măști de protecție care pot oferi protecție până la trei luni de zile și nu trebuie decât să fie spălate. Materialele dețin proprietatea de distrugere a virusurilor care apar la suprafața acestora.

Măști ce oferă protecție până la trei luni

„Dacă folosim măști de unică folosință toți, atunci, în România se folosesc 5 milioane de măști zilnic. Acesta 5 milioane de măști zilnic ajung în mediu, nu întotdeauna se colectează separat, nu întotdeauna se distrug separate. Dacă am putea folosi aceste măști, numărul (n.r. produselor) folosite de populație poate să fie și de 100 de ori mai mic”, a explicat profesorul de chimie Ioan Călinescu.

Universitatea Politehnică din București nu produce, însă, astfel de materiale la o scară largă. O mască de protecție ar putea să ajungă și la 3 euro, adică aproximativ 15-20 de lei, în comparație cu o mască chirurgicală, care costă 3 lei. Echipamentele medicale dezvoltate de cercetătorii români au fost totuși utilizate de angajații de la Ministerul de Interne și de medicii secției de oftalmologiei de la Spitalul Universitar.

„Testele realizate după ce au fost purtate au arătat că o contaminare a lor este mai mică pentru că au această capacitate de autocuratare, tocmai pentru că nanoparticulele au capacitate de a steriliza în mod natural aceste fibre de bumbac”, a spus medicul Sânziana Diacon.

Ce au mai brevetat cercetătorii de la Universitatea Politehnică

Pe lângă măștile de protecție, echipa de cercetători a brevetat și halate din bumbac, ce pot fi purtate ușor de către cadrele medicale și nu numai. „Este un halat dintr-un material de bumbac, un material care este ușor de purtat și foarte respirabil. Este ca o barieră împotriva virusului și, în același timp, împotriva bacteriilor”, a explicat unul dintre cercetători.

Acest lucru este posibil pentru că halatele și măștile din imagini au fost tratate special cu nanoparticule de cupru și zinc, oxizi cu proprietăți antivirale, antimicrobiene și antifungice. În laboratorul Facultății de Chimie de la Universitatea Politehnică din capitală, cercetătorii arată cum un material textil poate să fie impregnat cu respectivii oxizi metalici.

Halatele, precum și măștile, sunt tratate cu nanoparticule de cupru și zinc, oxizi cu proprietăți antivirale, antimicrobiene și antifungice. „Particulele sunt împinse spre materialul textil (...). Masca pe care o port este folosită cu un astfel de material”, a explicat Aurel Diacon, profesor la Facultatea de Chimie, în cadrul unui proces în care explica felul în care se realizează curățarea echipamentelor.

Tehnica permite ca acestea să fie refolosite până la 90 de zile. „Se observă din aceste hărți de distribuție a elementelor active din material că se păstrează în bună parte aceste elemente și după mai multe spălări”, a arătat Matei Cristian, profesor la Facultatea de Chimie.

Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din București lucrează și la lenjerii de pat pentru unitățile spitalicești, care ar conduce la reducerea răspândirii infecțiilor nosocomiale, potrivit stirileprotv.