Cercetătorii au descoperit un tratament care poate încetini simptomele bolii Alzheimer

Sursa: Arhiva EVZ

Medicii au descoperit un nou tratament după ce un studiu a scos la iveală un medicament care poate încetini simptomele Alzheimerului. Rezultatele studiului au dezvăluit că medicamentul lecanemab a ajutat în transformarea proteinei numită amiloid – considerată a fi o cauză a celei mai frecvente forme de demență.

Un nou tratament

Datele, publicate la o conferință din San Francisco, au condus la un rezultat bun. Rob Howard, profesor de psihiatrie la University College din Londra, a declarat că rezultatele au fost „pline de speranță”.

Cercetătorii au arătat că lecanemab a încetinit scăderea memoriei și a agilității mentale cu 27% la pacienții cu Alzheimer. În mod critic, medicamentul a îndepărtat atât de mult din proteina amiloidă, încât pacienții nu ar fi avut suficiente dovezi ale bolii Alzheimer pe scanările creierului.

Studiul sugerează că medicamentul începe să aibă un efect clinic abia odată ce amiloidul este redus la niveluri mai mici în creier. Rezultatele după 12 luni de tratament au sugerat că a fost ineficient - dar după 18 luni, efectul a fost semnificativ.

Cu toate acestea, medicamentul are efecte secundare. Unul din opt pacienți cărora li s-a administrat lecanemab a suferit diferite modificări ale creierului, probabil ca urmare a îndepărtării proteinei amiloide. Mai puțin de unul din 30 a avut simptome reale, cum ar fi dureri de cap sau confuzie. Unii pacienți au avut sângerare la nivelul creierului, deși decesele nu au fost mai mari la cei care au primit tratament față de cei cărora li s-a administrat un medicament inactiv.

Provocarea medicilor

Medicii au avertizat că lecanemab va fi o provocare pentru NHS, nu doar pentru că medicamentul este administrat printr-o perfuzie intravenoasă la fiecare două săptămâni. Majoritatea pacienților cu Alzheimer sunt diagnosticați când au simptome moderate – fiind prea târziu pentru tratamentul cu lecanemab. Doar 1% au diagnosticul confirmat printr-o scanare a creierului sau prin puncție lombară, o biopsie a lichidului spinal.

Până acum au existat doar medicamente care au tratat simptomele, în loc să trateze cauza. Dar dacă lecanemab este autorizat pentru utilizare, atunci întârzierile în tratament vor duce la moartea celulelor creierului și la progresul bolii. „Primul pas este cel mai greu și acum știm exact ce trebuie să facem pentru a dezvolta medicamente eficiente”, a spus un cercetător, potrivit Sky News.