Potrivit unui studiu, jocurile video cresc capacitatea intelectuală a copiilor. Tinerii care se joacă timp de trei ore pe zi au rezultate mai bune la testele de memorie.
Beneficiile jocurilor video
Oamenii de știință au descoperit că provocările din jocurile video antrenează creierul să fie mai „eficient” în procesarea informațiilor. Aproximativ 70% dintre tinerii cu vârste cuprinse între opt și 24 de ani din Marea Britanie joacă jocuri online. Experții de la Universitatea din Vermont au folosit date din sondaje, scanări ale creierului și teste de gândire a 2.000 de copii de nouă și zece ani din SUA.
Cei care se jucau jocuri video au avut timpi de reacție mai rapizi și au fost mai buni la memorarea informațiilor decât copiii care nu s-au jucat niciodată. Scanările au arătat că au avut mai multă activitate în materia cenușie a creierului lor - aglomerări de nervi care sunt vitale pentru inteligență, simțuri și emoții.
Dr Nora Volkow, de la Institutul Național pentru Abuzul de Droguri, a declarat: „Studiile au legat jocurile video de probleme de comportament și de sănătate mintală, dar acest studiu sugerează că ar putea exista și beneficii.”
Efectele jocurilor video
Cercetarea, publicată în jurnalul JAMA Network Open, nu a găsit nicio dovadă că jucătorii sunt mai predispuși să fie violenți sau să dezvolte depresie. Se spunea că diferite tipuri de jocuri ar putea avea efecte diferite asupra creierului – dar și că este important să nu petreci prea mult timp online.
Autorul studiului, Dr. Bader Chaarani, a adăugat: „Aceasta este o constatare încurajatoare și una pe care trebuie să continuăm să o investigăm pe măsură ce acești copii tranzitează spre adolescență și vârsta adultă. Mulți părinți sunt îngrijorați de efectele jocurilor video asupra copiilor lor, așa că este esențial să înțelegem mai bine atât impactul pozitiv, cât și negativ pe care îl pot avea”, potrivit The Sun.