Cazul unui pompier care a fost trimis în fața comisiei de disciplină pe motiv că l-ar fi jignit pe Raed Arafat, într-o postare pe Facebook, a stârnit un val de revoltă în toată țara. Motivul pentru care subofițerul a fost pus la zid este considerat revoltător, atât de mulți dintre colegii săi cât și de oamenii care le datorează viața celor care se luptă cu flăcările.
Pe urmele acestui caz care a stârnit numerose reacții pe paginile de socializare, evz.ro a obținut informații legate de modul în care subofițerul de la Detașamentul de Pompieri „Morarilor” din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dealul Spirii” București-Ilfov a ajuns în atenția unei Comisii de disciplină.
Surse din cadul IGSU au precizat că cel care l-a raportat pe subofițer șefilor de la ISU București-Ilfov este chiar comandantul de detașament al acestuia, de la Detașamentul de Pompieri „Morarilor”.
În raportul înaintat conducerii ISU, comandantul cu pricina „l-a pârât” pe subofițer că nu s-a adresat respectuos, pe Facebook, la adresa lui Raed Arafat. Adică nu i s-a adresat cu titulatura: domnul secretar de stat.
Surse din interiorul instituției au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că cel mai tare i-ar fi deranjat pe comandanți termenul de „sclavie”, folosit de subofițer în textul postat pe Facebook. Mai ales că, susțin aceleași surse, pompierii ar fi fost instruiți să fie ponderați în postările pe Facebook, întrucât sunt o structură militară iar nemulțumirile se pot raporta ierarhic.
Concret, pompierul, care are gradul de plutonier major, a postat, la sfârșitul lunii noiembrie, pe pagina sa de Facebook, un link de pe portalul instanțelor către un proces în care un coleg se judecă cu ISU „Dealul Spirii” București-Ilfov pentru plata unor drepturi salariale.
Acesta câștigase în prima instanța, la Tribunalul București, aproximativ 45.000 de lei, reprezentând plata orelor suplimentare efectuate în timpul săptămânii, dar și în zilele de sâmbătă și duminică, în zilele de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, precum și dobânda legală aferentă drepturilor salariale.
Iată mesajul care i-a deranjat pe șefii ISU:
„Domnu' ministru de Interne, poate vedeți ce a făcut Arafat împreună cu ghioceii din ISU! În sfârșit câștigă cineva în București. Stop sclaviei la pompieri! După 5 ani de bătaie de joc, câștigă cineva în București. Sper să câștigi și apelul!”.
Deși postarea nu era una publică, fiind setată „doar pentru prieteni”, pompierul a fost convocat, pe 22 ianuarie, în fața comisiei de la ISU, formată din trei ofițeri, „în vederea desfasurarii cercetarii disciplinare”, așa cum se arată în documentul pe care îl prezentăm mai jos.
„Milițienii din IGSU”
Asociația Civică Acvila cea care l-a asistat pe subofițer în fața comisiei de disciplină a ISU București-Ilfov a transmis că nu există nicio încadrare juridică a faptei pentru care este incriminat subofițerul. Președintele asociației, Lucian Matei a transmis un mesaj pe Facebook, legat de cazul pompierului cercetat intitulat „Milițienii din IGSU”:
„Un membru al organizației noastre ce își desfășoară activitatea în cadrul ISU BIF, ne-a solicitat să-l asistăm la o cercetare disciplinară, care va avea loc mâine 22.01.2020 . Evident că vom da curs acestei cereri ! Ne-a atras atenția motivul pentru care este cercetat disciplinar subofițerul în cauză : cică s-ar fi adresat într-o postare pe FB cu „ ARAFAT ” unei persoane pe care „ controlorii interni ” desemnați să ancheteze cauza au identificat-o cu un vremelnic secretar de stat din MAI . De unde le-o fi venit ideea asta , habar nu am ! Ceea ce știu sigur este că domnii în cauză habar nu au despre Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare !!! Dacă ar fi avut curiozitatea să frunzărească măcar actul normativ în cauză, ar fi observat la Art. 34 indice 1 definiția abaterii disciplinare ... cum ar fi de exemplu încălcarea cu vinovăție a normelor legale ! Citiți cu atenție convocarea primită de membrul nostru . Observați vreo încadrare juridică a așa-zisei sale fapte ? Nu? Nici noi nu observăm așa ceva ! Ceea ce vedem cu ochiul liber de la mare depărtare este o bătaie de joc la adresa banului public, pe care ISU BIF îl toacă inventând abateri disciplinare inexistente juridic , pentru cercetarea cărora întrunește comisii formate din trei ofițeri superiori . Având în vedere lipsa acută de personal de care se tot plânge IGSU, poate nu ar strica dacă suntem plătiți ca pompieri , chiar să ne ocupăm de stingerea incendiilor, zic și eu așa ... Ca o parte pozitivă, nu pot să nu remarc că distinșii noștrii colegi din comisia de cercetare au renunțat să mai invoce celebrul ordin M64, abrogat din februarie 2019 . Vedeți că se poate să nu mai duceți instituția în derizoriu dacă puneți un pic mâna pe carte ? Cu stimă, Președinte Lucian MATEI”.
Ce i se poate întâmpla pompierului
După audierea din 22 ianuarie, comisia de disciplină continuă cercetarea disciplinară, au transmis, în exclusivitate pentru evz.ro, oficiali din cadrul IGSU. Practic, pentru finalizarea raportului, cei trei ofițeri desemnați trebuie să adune probe, atât din partea celor care îl acuză pe pompier, cât și din partea subofițerului incriminat. La finalul cercetării disciplinare, cel mai probabil, subofițerul se va putea alege cu un avertisment, care nu îi va afecta cariera, au dezvăluit sursele ISU. Dacă va primi, însă, atenționare, pompierul va fi afectat la avansarea în grad sau la o eventuală promovare.