Cenzură pe web. FSB face presiuni asupra reţelelor de socializare din Rusia

Cenzură pe web. FSB face presiuni asupra reţelelor de socializare din Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, a cerut site-ului VKontakte, una dintre reţelele de socializare cele mai populare din Rusia, să blocheze grupurile care contestă victoria partidului Rusia Unită în alegerile legislative de duminică, conform unui dialog publicat azi pe internet.

"În ultimele zile, FSB a cerut blocarea grupurilor de opoziţie, adică ale voastre. Noi nu vom face asta, din principiu", a scris Pavel Durov, unul dintre creatorii reţelei de socializare, într-o conversaţie pe internet cu administratorul unei mişcări de opoziţie pe VKontakte.ru. Acesta din urmă a publicat dialogul pe blogul său blog (edvvvard.livejournal.com), transmite ziarul "Le Figaro".

Purtătorul de cuvând al VKontakte, Vladislav Tsiplukin, a confirmat pentru un post de radio din Moscova că decizia publicată pe Live Journal era autentică.

Mii de ruşi, mobilizaţi în mod special prin internet, au ieşit în stradă începând de luni, în principalele oraşe, Moscova  şi Saint-Pétersbourg, pentru a contesta victoria partidului lui Putin. Apelurile la ieşirea în stradă, la Moscova, au fost lansate în special pe Facebook şi VKontakte, şi au primit susţinerea a zeci de mii de persoane. Mobilizarea opoziţiei a fost de o rară anvergură în ţară, unde alegerile legislative câştigate de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, au fost marcate de multiple acuzaţii de fraudă. Serviciul Federal de Securitate rus a confirmat, la începutul anului, atenţia pe care o acordă internetului, afirmând că serviciile mesagerie electronică Gmail şi Hotmail şi sistemul de telefonie online Skype reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ţării din cauza sistemului lor de criptare.

Ne puteți urmări și pe Google News