"Cenzura" antifumat

"Cenzura" antifumat

În străinătate, se duce o campanie antitutun, prin care se cere să fie interzise filme celebre cu personaje care fumează.

Asociaţia Medicală Britanică - The British Medical Association (BMA) - a propus recent un plan care ar conduce spre situaţia ca toate filmele care prezintă fumatul într-o lumină pozitivă să fie „însemnate“, marcate cu un certificat care să semnaleze acest lucru.

De asemenea, medicii britanici doresc ca filmele respective să aibă un film de propagandă antifumat proiectat înaintea difuzării lor. „The Guardian“ se întreabă dacă nu cumva, prin aceste posibile interdicţii, „războiul împotriva fumatului se mută pe un nou front“. Popeye Marinarul, interzis Pe de altă parte, potrivit „Daily Mail“, tot în Marea Britanie, recent, organizaţiile antifumat au cerut ca desene animate clasice să fie incluse în categoria de filme recomandate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, din cauza scenelor în care se fumează! Dacă acest lucru se va întâmpla, desene animate precum „Peter Pan“, „101 Dalmaţieni“, „Alice în Ţara Minunilor“, „Pinocchio“, „Popeye Marinarul“ (ale căror personaje-cheie au mereu în gură o nelipsită pipă) sau filme ca „James Bond“ sau „Sherlock Holmes“ (la rândul lui, cu o nelipsită pipă) vor fi interzise copiilor.

Şefilor de consilii din zece regiuni din Marea Britanie (care au calitatea de a acţiona precum cenzorii) li s-a solicitat să intervină pentru a schimba categoria filmelor, stabilită de British Board of Film Classification (BBFC). Gestul a stârnit reacţii controversate în rândul companiilor producătoare de filme.

„Producătorii de filme nu ar trebui să primească ordine în privinţa conţinutului peliculei. Este un atac la adresa libertăţii de exprimare şi este absurd ca un film precum «101 Dalmaţieni» să aibă certificat pentru limita de vârstă de 18 ani. Copiii ar trebui avertizaţi asupra pericolelor fumatului, însă eliminarea tuturor fumătorilor din filme ar fi ceva departe de realitate“, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului pro-fumat Forest. Reprezentantul BBFC a atras atenţia că, oricum, „în filmele realizate în prezent, există din ce în ce mai puţine scene în care se fumează, pentru că oamenii nu mai au voie să fumeze în locuri publice“. Restricţii groteşti Criticul de film Nicholas Lezard, de la „The Guardian“, reaminteşte că, mai de mult, ţigara lui Paul McCartney i-a fost „răzuită“ din mână de pe coperta clasică a albumului „Abbey Road“. Şi francezii au decis să-i „lipsească“ pe Sartre şi pe Camus de eternele lor mucuri de ţigară, atunci când fotografii celebre ale lor - iniţial imortalizându-i fumând - au fost reproduse pe timbre. Aşa încât „atacul asupra fumatului în filme era doar o chestiune de timp“, conchide publicistul britanic. Semnatarul articolului se întreabă, retoric, dacă BMA crede că recomandarea sa trebuie aplicată şi retroactiv, iar „filmele clasice să devină subiectul restricţ iilor sale groteşti“.

Lezard mărturiseşte că a revăzut recent filmul lui Hitchcock „Omul care ştia prea mult“, versiunea din 1934 (este singurul film pe care regizorul şi l-a refăcut ulterior): „Dumnezeule, există o scenă, aproape de început, în care doi bărbaţi îşi aprind ţigara în faţa unui copil! Cu siguranţă, este cazul pentru o interdicţie categorică, nu?“. REVOLTĂ Regizorii contraatacă Soluţia este trecerea la ofensivă, contraatacul. „The Edge of Love“, recentul film despre viaţa amoroasă a marelui poet galez Dylan Thomas - care i-a servit ca inspiraţie şi lui Robert Allen Zimmerman, devenit celebru ca Bob Dylan , „pare să fi fost făcut ca un act explicit, prezumtiv de sfidare împotriva îngustimii de minte a BMA“, scrie „The Guardian“.

Regizorii nu se vor lăsa învinşi. „Atâta timp cât BMA va continua să facă sugestii ca aceasta, va face sigur, tocmai prin aceste acţiuni, ca fumatul într-adevăr să rămână un simbol al rebeliunii, independenţei şi dispreţului arogant pentru consecinţe“. „Forever Cool“, cu alte cuvinte.

Ne puteți urmări și pe Google News