Centrul Simon Wiesenthal caută ultimii responsabili ai Holocaustului, inclusiv în România

Centrul Simon Wiesenthal caută ultimii responsabili ai Holocaustului, inclusiv în România

Centrul Simon Wiesenthal a lansat astăzi, în Germania, o nouă campanie pentru arestarea ultimilor responsabili ai Holocaustului care nu au putut fi găsiţi până acum, bazându-se pe participarea guvernelor din ţările unde s-ar putea adăposti aceştia, printre care şi România, relatează AFP.

Centrul oferă o recompensă de 25,000 de euro pentru orice informaţie care va ajuta la capturarea şi la condamnarea acelor persoane - astăzi cu vârste foarte înaintate - care au fost implicate în crimele naziste petrecute în timpul celui de-al doilea război mondial, a declarat pentru presă directorul biroului din Ierusalim al centrului Wiesenthal, Efraim Zuroff.

"Trecerea timpului nu scade în niciun fel vinovăţia ucigaşilor. Vârsta nu trebuie să ofere protecţie celor care comit masacre. Fiecare dintre victime merită efortul ca ucigaşii să fie găsiţi"- a subliniat Zuroff, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Acesta a estimat la 40 numărul potenţialilor acuzaţi de astfel de crime care mai sunt în viaţă şi sunt apţi de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua campanie, numită "Operaţiunea Ultima Şansă 2", vine după o campanie similară purtată în ţările baltice în 2002, extinsă apoi, în 2005, în Germania.

Ea este condusă, alături de Centrul Wiesenthal, de Fundaţia Targum Shlishi, cu sediul în SUA, şi urmăreşte să ajute guvernele să-i localizeze pe criminalii de război nazişti în Austria, Germania, Polonia, România, Ungaria, Croaţia şi în ţările baltice. La campania precedentă au colaborat 33 de state.