Centrul Cultural al Romanilor din Serbia a fost închis în mod inexplicabil

Centru Cultural al Românilor din Serbia, deschis pe un proiect finanțat de la București, centru care îi ajuta pe români să păstreze legături identitare cu țara mamă, a fost închis după trei ani în mod inexplicabil.

Reporter RRA: A fost, timp de trei ani, un loc de întâlnire pentru comunitatea românească din Valea Timocului. Acolo copiii românilor au făcut cursuri de limba română și au sărbătorit Ziua limbii române. Tot acolo au avut la dispoziție o bibliotecă în care erau 1.700 de cărți donate din România, dar și o expoziție de costume și obiecte populare, reprezentative pentru comunitate - este povestea Centrului Cultural al Românilor din orașul sârbesc Kladovo, finanțat de către Departamentul Românilor de Pretutindeni, dar închis în 2017 după ce proiectul a fost brusc sistat.

Milun Ivaşcovici, bibliotecar: Mereu venea lumea, era şi bibliotecă cu 1.720 şi ceva de cărţi. Eu eram bibliotecar. Venea lumea luau cărţi, veneau copii, luau să înveţe limba română. Turism, bine, aici în localitate asta, veneau, întrebau aici sau ne spunea la telefon... Ar trebui să începem nişte proiecte…

Reporter: Cam astfel descrie activitatea Centrului Cultural din Kladova unul dintre românii care a lucrat în acesta încă de la deschidere, în anul 2014. Forțați de împrejurări pentru că nu mai reușeau să achite chiria, celelalte cheltuieli de întreținere și nici salariile personalului, în anul 2017 reprezentanții Centrului au fost obligați să îl închidă. Cea mai mare problemă a fost depozitarea patrimoniului și în special al celor 1.700 de cărți tipărite în limba română.

Tihan Matasarevici, președintele asociației "Dunărea" a românilor din Serbia: După ce s-a întrerupt relații între MAE din România, deci între Departamentul pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni tot inventarul şi tot ce a fost acolo în Centrul Cultural Românesc Kladovo l-am tras la mine acasă şi e păstrat. O veni o vreme să putem să mai făcem un Centru Cultural mai târziu şi poate se va schimba şi politica prin România.

Că până acuma, din păcate, suntem blocaţi când se pune întrebarea să mergem mai înainte cu tradiția noastră, cultura românilor aici în Serbia, poate şi din infecţia asta care ... şi din cauză că nu vedem interesul României, în momentul ăsta să ne ofere proiecte sau ceva ca să putem să făcem manifestări și cursuri de limba română şi mai multe, să putem să ne activăm tradiţia şi cultura românească, să se descopere că aici e Valea Timocului.

Reporter: Ca să nu se degradeze pentru că nu au putut fi depozitate în cele mai bune condiții, reprezentanții Centrului încearcă acum să doneze cărțile altor organizații ale românilor din țara vecină. Dragan Demici, președintele Federației Românilor din Serbia: Este normal că e de mare importanţă să avem un Centru Cultural în zona  Kladova. Ea cuprinde şi zona...E foarte important să avem un centru cultural. Normal, că toate oraşele mai mari trebuie să aibă câte un centru cultural la care trebuie să aibă acces românii din zonă. Este foarte bun să avem, dar în acest moment nu ştiu ce se întâmplă cu spaţiul pe care l-am avut. Îmi este cunoscut că am avut o bibliotecă...dintre bibliotecă cred că el acuma încearcă să salveze cărţile şi dă şi la alte asociaţii. Noi o să încercăm acuma să extindem asta şi în alte părţi şi o să depunem şi alte proiecte.

Reporter: În centrul de la Kladova au avut loc și mai multe întâlnirii istorice pentru românii din Serbia. Una dintre acestea a fost ședința de Constituire a Uniunii Românilor din Serbia, prima și cea mai puternică organizație care reunește mai multe asociații reprezentative ale etnicilor noștri din Valea Timocului. (Rador)