Centrele pentru persoanele fără adăpost, amânate cu doi ani

Perioada de derulare a programului de construcţie a celor 50 de centre care vizau 10.000 de români fără adăpost va fi prelungită cu doi ani, pentru că încă există proiecte nefinalizate, potrivit Ministerului Muncii.

Până acum, 40 de centre locale au fost aprobate spre finanţare, cu o valoare de peste 25 de milioane de lei, însă 14 sunt cu probleme şi nu pot fi recepţionate la 30 noiembrie 2010, termenul stabilit în 2006, când s-a demarat programul de interes naţional "Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost prin crearea de centre sociale de urgenţă". Ca atare, Ministerul Muncii propune ca perioada de derulare a programului să fie extinsă cu doi ani, astfel încât lucrările să poată fi duse la bun sfârşit. Astfel, dacă în cazul a cinci proiecte, contractele au fost reziliate la cererea celor care le-au câştigat, alte "cinci se află în curs de finalizare a lucrărilor de reabilitare, iar patru se află într-un stadiu incipient", potrivit notei de fundamentare pentru modificarea HG-ului din 2006. În total, din 2006 până acum au fost decontate în jur de 15 milioane de lei din cele peste 36 de milioane de lei alocate de către Guvern, prin bugetul Ministerului Muncii, pentru construirea de centre de urgenţă destinate oamenilor străzii.

Un studiu recent întocmit în rândul persoanelor fără adăpost arată că aproape 90% dintre acestea suferă de boli. Principalele afecţiuni ale adulţilor străzii sunt cardiovasculare, respiratorii, digestive, neurologice/psihice şi afecţiuni oftalmologice.