Se vor închide Centrele de Plasament. Unde se vor duce cei 57.000 de copii?

Sursa foto: Arhiva EvZ

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopții (ANPDCA) va închide, până în 2020, cele 19.000 de centre de plasament din țară, de tip clasic, urmând să fi e construite case de tip familial, mai mici.

Noile centre sunt realizate cu finanțare din fonduri europene, consiliile județene și direcțiile de asistență socială și protecție a copilului putând depune proiecte în acest sens. Autoritățile susțin că angajații din sistem nu vor fi afectați de restructurare, ei urmând să se transfere, dacă vor, în noile locații. „Obiectivul stabilit prin strategia națională pentru drepturile copilului este ca până în anul 2020 să fie închise toate centrele de plasament de tip clasic, de tip vechi. Sunt cele care în trecut aveau capacitatea de peste 100 de copii. Centrele care au fost eligibile prin finanțarea oferită prin Programul Operațional Regional au rezultat în urma unui proiect pe care ANPDCA l-a implementat la nivel național și care a avut printre obiective evaluarea tuturor centrelor de tip clasic din țară. În baza acestei evaluări a fost realizată o listă de prioritizare a închiderii centrelor de plasament, iar criteriile avute în vedere pentru închidere au fost, dincolo de condițiile fizice și materiale, capacitatea de resursa umană, opinia copiilor și, nu în ultimul rând, decizia factorilor de la nivel județean”, a explicat pentru EVZ, Cristina Cuculaș, șef serviciu ANPDCA.

Se dorește redeschiderea adopțiilor internaționale

Aceasta a adaugat că „autoritatea și-a propus la nivel național reducerea de la peste 18.000 de adulți, aflați în serviciile rezidențiale cu aproximativ 3.000 de adulți la nivel național până în anul 2023”.

Președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați a declarat pentru EVZ că „centrele de plasament nu vor putea fi închise până în 2021. Alături de colegii mei din consiliu ne luptăm pentru protecția drepturilor copilului, dar la modul cel mai serios, să acționăm în interesul superior al nostru, al copiilor și tinerilor abandonați și instituționalizați, copiii nimănui. Mă interesează foarte tare redeschiderea adopțiilor internaționale, mă interesează foarte tare ca în loc de psihiatrie, copiii să beneficieze de servicii de psihoterapie, de consiliere, de servicii integrate pentru ei, bazate pe nevoile punctuale și mă lupt foarte tare pentru majorarea indemnizațiilor de plasament, de la 600 de lei la minim 1.900 de lei”, explică Andreas Novacovici.