Comisia Europeană a emis un comunicat prin care dezminte informațiile potrivit cărora UE urmează să interzică centralele de apartament, cazanele boilerele sau încălzitoarele pe baza de fosili.
Comisia Europeană nu va interzice complet centralele de apartament
Executivul European informează că Directiva care face referire la eliminarea treptată până în 2040 a sistemelor de încălzire pe bază de combustibilibili fosili nu se aplică și instalațiilor deja montate.
Comisia a prezentat în urmă cu patru ani Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului verde european, modificarea Directivei referitir la performanța energetică a clădirilor reprezintă o inițiativă-cheie, precizează instituția europeană într-un comunicat.
Directiva europeană intră în vigoare abia în 2040
Parlamentul European a adoptat recent un plan de măsuri menit să contribuie la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin dispozițiile Directivei menționate, Comisia Europeană urmărește îmbunătățirea calității vieții oamenilor și reducerea facturilor la energie.
„Concret, Directiva privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente”, a transmis pe Facebook, Comisia Europeană în România.
Comisia Europeană oferă guvernelor un răgaz de 16 ani pentru a găsi soluții
În plus, odată ce directiva va intra în vigoare, guvernele au la dispoziție posibilitatea de reduce treptat dispozitivele de încălzire pe bază de combustibili fosili. Se vor lua în calcul emisiile acestora și ponderea minimă a energiei din sursele regenerabile folosite.
Guvernanții vor avea la dispoziție următorii 16 ani pentru a identifica măsurile specifice care vor duce la eliminarea treptată a surselor de încălzire care utilizează combustibili fosili. „Directivele UE lasă guvernelor naţionale flexibilitate în ceea ce priveşte îndeplinirea de către acestea a aspiraţiilor şi a obiectivelor generale agreate.
Legislaţia este concepută astfel încât să ţină seama de toate particularităţile naţionale ale parcului imobiliar şi ale mixului energetic din fiecare ţară”, mai precizează sursa citată.